Fergus Hendersons parmesanstänger

Receptmakare: Fergus Henderson

Inspirerat av Pepys skildring av hur han räddade sin parmesan vid den stora branden i London, 1666:

And in the evening Sir W penn and I did dig another [pit] and put aour wine in it, and I my parmazan cheese as well as my wine and some other things.

  • 250 g smördeg
  • 4 msk dijonsenap
  • 250 g finriven parmesan
  • kajennpeppar
  • vispat ägg till pensling
  1. Kavla ut smördegen till en 1/2 cm tjock rektangel 30×40 cm.
  2. Stryk ut senapen i ett tunt lager. Strö ut parmesanen över halva degen och toppa med kajenn. Vik över den ostlösa degen och kavla lätt. Låt vila i kyl någon timme.
  3. Pensla med ägg på båda sidor. Skär i ca 1 cm breda strimlor, snurra dem och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i 190°C tills de är gyllenbruna, 15-20 minuter.