Tysk höst: Hyllebärssoppa

I somras, när vi reste genom det gamla Östtyskland, kände jag ett styng av dåligt samvete över att jag intresserat mig så lite för tysk kultur och mat i jämförelse med fransk eller italiensk och lovade mig själv bot och bättring. 

Tyskland får många gånger orättvist representera bad taste och lyckas inte riktigt nå ut med sina pärlor. Eller är den inhemska turismen så stark att de helt enkelt inte satsar på att sälja in sig utomlands?
Ändå ligger det folkrika landet så nära och har dessutom en flora och fauna som påminner om vår egen, så utbytet mellan köken borde helt klart vara större. Tyskarna, som genomlevt tre stora krig under loppet av hundrafemtio år, har dessutom säkert mycket att lära oss. För dem var tillvaratagandet av råvaror, även efter kriget, ren och skär överlevnadskunskap.

Därför blev jag jätteglad när jag hittade den här tyska fläderbärssoppan med äppelklyftor. Fläder, eller hylle som det heter på skånska, växer ju överallt här i krokarna.
Måste erkänna att jag tidigare studsat en aning på de färska bärens lite fräna smak, men i sällskap av kanel och socker visade de sig vara riktiga delikatessbär och barnen åt soppa så det sprutade om det!

Hyllebärssoppa med äpple

Receptmakare: anna billing

Portioner: 4-5

Tid: 45 minuter

  • 1 liter rensade fläderbär
  • 7 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 2 msk maizena
  • 2 syrliga äpplen tex Gravensteiner
  1. Skölj fläderbären och repa dem med en gaffel.
  2. Koka upp bär, socker, vatten och kanel. Låt småputtra tills bären kokat sönder.
  3. Passera bärmassan genom en sil för att få bort skal och kärnor. Flytta med kanelstången.
  4. Skumma av och smaka. Lite mer socker?. Red med maizena så att soppan tjocknar.
  5. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem i soppan i ca tio minuter tills de mjuknat och färgats vackert rubinröda av flädern. Servera med en kula vaniljglass eller små klimpar, griessklössen.

Vaniljklimp

  • 2 dl mannagryn
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör
  • 1,5 msk honung
  • 1 ägg
  • 1 nypa vaniljpulver
  1. Koka upp mjölk och salt. Lägg i vanilj och mannagryn och koka till en gröt. Rör hela tiden, det stelnar fort.
  2. Knäck i ägget och tillsätt i rask följd honung och smör. Blanda och låt svalna helt.
  3. Koka upp rikligt med vatten och en tsk salt i en kastrull.
  4. Forma små klimp med hjälp av två teskedar eller rulla med våta händer.
  5. Koka i vattnet i cirka tio minuter tills de flyter upp till ytan (som gnocchi). Fiska upp dem med en hålslev och servera dem med soppan. Pudra över dem med lite kanel. 

Kommentarer

12 svar till ”Tysk höst: Hyllebärssoppa”

  1. Emma

    Hmm,låter iof sig spännande, jag har dock haft dåliga hyllebärsupplevelser sedan barnsben (i form av sylt som aldrig tog slut…) och klimp, ja, lite skeptisk där med. Men, det finns väldigt goda klimpar också eller knödel. Den stora söta germknödel med vallmofrön och (tror jag) plommonsylt till. Det finns mycket god tysk mat! Pratar gärna mer om det! :-)

  2. Alltså, jag förstår om du varit skeptisk till fläderbär, jag delade den känslan. Fadd fläderbärssaft är inte t ex inte någon favorit. Men med äpplet och kanelen (eller citronskal och kryddnejlika) genomgick den en verklig förvandling. Dessutom är den bra mycket godare varm än som kall. Prova, vettja ;-)

  3. ahh, jag ser en strimma hopp för ett hörn av trädgården som gett mig dåligt samvete.
    Och en god kombination av anrikt förkylningsbotande bär och pandemisk grisförkylning!

  4. Emma

    Jag går och vittjar grannbondens ägor igen tror jag! ;-) Man kan hitta mycket där: från ängschampinjoner till hmm, terser kanske… nån sura blå små plommonartade saker är det…

  5. Emmorna: Jag blir alltid lite ledsen när frukt och bär hänger kvar till ingen nytta. Då vaknar sylt- och safterskan i mig. Kommer ni på några andra bra kryddningar får ni gärna berätta.
    Nästa steg är väl fläderglögg;-)

  6. Emma

    Jo, men det är nåt med “dom underbara håvorna” som inte skall förspillas. Håller alldeles med dig.

  7. Det ser väldigt gott ut!

  8. Emil O.

    Det låter väldigt gott det där, fläderbär låter lite trollskt i mina öron.
    Tyskland tycker jag annars är korvlandet framför många, och vem älskar inte korv?!

  9. Tysk korv är inte att leka med! Åt en alnslång Türinger rostbratwurst under nämnda tripp som nästan fick mig att gå ner på knä, så god var den. Kommer att skriva mer om korv under hösten, men ni får hålla er lite till…

  10. johlie

    Några vänner till mig här i Bremen kom nyligen över med fläderbär och en pannkakssmet (ungefär) i vilken klasarna doppades för att därpå friteras. Med kanel och socker på visade det sig vara något av en hit.

  11. Vilket spännade recept!

  12. Bendel: Ja, det är väl roligt när man kan bli positivt överraskad av ngt så vardagligt?
    Johlie: Det där lät ju superhäftigt, påminner om en skånsk tradition med hylleblommor som min svärmor åt som barn. Får nog repa nya klasar och testa i helgen. Bremen gränsar ju till Schleswig-Holstein som fläderbärssoppan ovan härstammar ifrån, kanske finns där fler fläderrecept vi borde ta reda på?