Receptmakare: Fru Wollberg/red Anna Billing
4 stora burkar
Tid: 2 dagar, men lite effektivt arbete
Här är ett gammalt recept från Göinge i norra Skåne på inlagda tersen. Du kan även använda syrliga körsbärsplommon eller krikon. Servera som tillbehör till vilt, fläsk, anka, gås eller kalops.
- 1 kg kg tersen (krikon eller körsbärsplommon)
- 1 dl ättika 24%
- 4 dl vatten
- 6 dl socker
- 2 hela kanelstänger
- 10 st kryddnejlikor
- Skölj plommonen och lägg dem i en bunke med lock. Om du vill kan du nagga dem med en gaffel för att lagen ska tränga in bättre.
- Koka upp ättika, vatten, socker och kryddor.
- Häll lagen över plommonen och låt stå under lock i två dagar.
- Häll av lagen och låt den koka ihop. Tillsätt plommonen och sjud i några minuter. Häll upp på burk med tättslutande lock och förvara mörkt och svalt.