Fru Wollbergs inlagda terser

Receptmakare: Fru Wollberg/red Anna Billing

4 stora burkar

Tid: 2 dagar, men lite effektivt arbete

Här är ett gammalt recept från Göinge i norra Skåne på inlagda tersen. Du kan även använda syrliga körsbärsplommon eller krikon. Servera som tillbehör till vilt, fläsk, anka, gås eller kalops.

  • 1 kg kg tersen (krikon eller körsbärsplommon)
  • 1 dl ättika 24%
  • 4 dl vatten
  • 6 dl socker
  • 2 hela kanelstänger
  • 10 st kryddnejlikor
  1. Skölj plommonen och lägg dem i en bunke med lock. Om du vill kan du nagga dem med en gaffel för att lagen ska tränga in bättre.
  2. Koka upp ättika, vatten, socker och kryddor.
  3. Häll lagen över plommonen och låt stå under lock i två dagar.
  4. Häll av lagen och låt den koka ihop. Tillsätt plommonen och sjud i några minuter. Häll upp på burk med tättslutande lock och förvara mörkt och svalt.