Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter + marineringstid
Ett recept som nästan, men bara nästan, känns som en klyscha. Goda soltorkade tomater till fyndpris hittar man i de små affärerna runt Möllevångstorget. Det enda bra alternativet i en vanlig affär som jag hittat är Zetas. Chardonnayvinäger hittar ni på Möllans Ost och andra smålyxiga affärer. Salladen är än mer smakrik dagen efter den lagats. Det är viktigt att alltid låta saffranet dra i alkohol, vinäger eller hett vatten innan den används i sallader. På så vis får du ut varenda gnutta smak och färg. Blanda gärna salladen med kokta vita bamsebönor om du vill ha ett mer mättande tillbehör.
- 1 nypa saffran, helst hela saffranstrådar
- 2 msk chardonnayvinäger eller äppelcidervinäger
- 2 gula zucchini
- 1 tsk fänkålsfrö. lätt krossade
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 8 soltorkade tomater, strimlade
- 1/2 dl god olivolja till stekning
- 1/2 dl grovhackad basilika, helst klotbasilika eller grekisk basilika
- salt, nymald svartpeppar
- Lägg saffranet att dra i vinäger i minst tjugo minuter. Skär zucchinin i tjocka skivor och dela sedan i ”kvartar”. Stek bitarna tillsammans med fänkålsfröna på hög värme i en teflonpanna tills de mjuknat och fått fin färg. Salta och peppra ordentligt. Stek med vitlöken den sista minuten.
- Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda alla ingredienser och låt dra i minst en halvtimme före servering.