Garam masalakyckling

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 45 minuter + 1 timmes marinering

Varje gång jag inte vet vad jag ska laga till middag blir det kyckling. Förmodligen för att den går att variera i det oändliga och snällt går med på alla tänkbara kulinariska upptåg.  Gör gärna dubbel sats och ät resten kallt med en sallad.

Om du har bråttom använder du kycklinglårfilé, skär i stora munsbitar, marinerar i bara en halvtimme. Då räcker det med en dryg kvart i ugnen. Eller så steker du bitarna i en panna på spisen. Räkna med 150 g lårfilé per person.

  • 4 stora kycklinglår (gärna Bjäre eller Bosarp)
  • Marinad:
  • 2 msk garam masala
    1/2 pkt saffran
    2 klyftor vitlök, pressade
    3/4 msk salt
  • 1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
    2 msk pressad citron
    1/2 msk finrivet citronskal
    2 msk rapsolja
  • 1/2–1 msk sambal oelek
  • Till servering:
  • Basmatiråris
  • Kokta gröna bönor med kryddig yoghurt
  • Morotssallad
  • Tjockyoghurt med vitlök och mynta
  1. Stycka låren i sammanlagt 8 delar. Blanda alla ingredienser till marinaden i ett ugsnfast fat eller kraftig plastpåse och vänd runt kycklingbitarna i den. Lossa gärna skinnet lite här och var och gnugga in marinad under.
  2. Låt stå och samla smak i kylen minst en timme. Vänd gärna runt en gång under marineringen.
  3. Värm ugnen till 225°C och stek kycklingbitarna ca 25–35 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar genom att sticka djupt i köttet. Saften som rinner ut ska vara klar och kycklingköttet ska inte vara rött.