Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 45 minuter + 1 timmes marinering
Varje gång jag inte vet vad jag ska laga till middag blir det kyckling. Förmodligen för att den går att variera i det oändliga och snällt går med på alla tänkbara kulinariska upptåg. Gör gärna dubbel sats och ät resten kallt med en sallad.
Om du har bråttom använder du kycklinglårfilé, skär i stora munsbitar, marinerar i bara en halvtimme. Då räcker det med en dryg kvart i ugnen. Eller så steker du bitarna i en panna på spisen. Räkna med 150 g lårfilé per person.
- 4 stora kycklinglår (gärna Bjäre eller Bosarp)
- Marinad:
- 2 msk garam masala
1/2 pkt saffran
2 klyftor vitlök, pressade
3/4 msk salt - 1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
2 msk pressad citron
1/2 msk finrivet citronskal
2 msk rapsolja - 1/2–1 msk sambal oelek
- Till servering:
- Basmatiråris
- Kokta gröna bönor med kryddig yoghurt
- Morotssallad
- Tjockyoghurt med vitlök och mynta
- Stycka låren i sammanlagt 8 delar. Blanda alla ingredienser till marinaden i ett ugsnfast fat eller kraftig plastpåse och vänd runt kycklingbitarna i den. Lossa gärna skinnet lite här och var och gnugga in marinad under.
- Låt stå och samla smak i kylen minst en timme. Vänd gärna runt en gång under marineringen.
- Värm ugnen till 225°C och stek kycklingbitarna ca 25–35 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar genom att sticka djupt i köttet. Saften som rinner ut ska vara klar och kycklingköttet ska inte vara rött.