Getkok och husmorssemester

För en gångs skull har jag inga pressande deadlines. Och vad gör jag då? Ingenting, naturligtvis! Stirrar ut i luften, dumsurfar och kokar get. Och planerar semester. Eftersom jag inte fick någon i somras tänker jag bege mig ut på vift i oktober. Just nu lutar det åt att jag travar i Anna Billings fotspår och beger mig till Aten och Amorgos. Eftersom det blir några dagar i Aten tar jag tacksamt mot tips på vad jag ska gör där och om det finns ett trevligt hotell varifrån jag lätt tar mig till och från Piraeus.

I gengäld får ni ett bra basrecept på get. Eftersom getfan tar så ohyggligt lång tid att få mör gjorde jag en sats på nästan 2 1/2 kilo get som jag brynte och sedan lät gå i ugn med bara lite lök, palsternacka och morot. Resultatet blevs så makalöst gott att vi serverade en del rakt upp och ner bara lätt redd och spetsad med lite färsk timjan och svartpeppar. Och så några droppar citron för att friska upp!

Resten av getkoket hamnade i kyl och frys i tvåportionspåsar. Enkel att ta fram och fiffa upp. Häromdagen blev det en gryta med rökt paprika och aubergine. Ikväll blir det en indisk ragu. Jag återkommer med recept på dessa så småningom, när letargin släppt. Naturligtvis kan du göra samma sak på nötkött och lamm. Ett smart sätt att kunna åstadkomma långkok i rekordfart helt enkelt.

Geten har jag köpt genom Gitto. Ibland går det enligt uppgift att beställa på Palmyra vid Möllevångstorget. Tipsa gärna om fler inköpsställen för get i kommentarerna!

Basgryta på get eller annan ful filur

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 12-16

Tid: ca 5 timmar

Ett otroligt smart sätt att spara tid är att göra långkoket i förväg att frysa in. Grytan är så pass neutral att du kan ge den artistska utformningen prägel av nästan vilken matkultur som helst.

  • 2 1/2 kg getkött, jag använde ett helt ben
  • 2 gula lökar
  • 2 små palsternackor
  • 1 stor morot
  • 1 msk salt
  • smör eller smör/rapsolja till stekning
  1. Tärna köttet i stora bitar och se till att det är rumstempererat.
  2. Halvera, skala och finhacka löken. Börja fräsa den mjuk i fettet i botten av en gigantisk emaljkastrull (rostfritt går bra också). Skala och fintärna palsternacka och morot också. Släng ner i löken när den börjar bli mjuk. Slå på 1 l vatten och låt koka upp
  3. Hetta upp fett i en stor stadig stekpanna. Bryn getköttet i flera omgångar tills det fått fin färg runt om. Lägg ner i den sjudande kastrullen allt eftersom.
  4. Stoppa in kastrullen i ugnen. Sätt på 100°C och låt stå tills köttet är mört. Det tar ungefär fem timmar, men beror på vilket kött du använder.
  5. Häll upp den heta grytan i rejäla fryspåsar. Pressa ut luften och förslut. Låt svalna och förvara i kyl eller frys tills behov uppstår.

Kommentarer

10 svar till ”Getkok och husmorssemester”

  1. Stefan

    var hittar man get? Latinamerikanska?

  2. Vi håller på att jaga get till butiken, inte helt lätt, visar det sig.

    Hoppas du kommer iväg till Amorgos, Lisa. Där kan du ju äta get varenda dag ;)

    I Aten bodde vi på Hotel Attalos. Lite gammeldags, helt ok, strategiskt beläget på samma gata som Köttmarknaden och nära till Athens svar på Söder, Psyrri.

  3. Gunilla

    Jag har inte riktigt följt den senaste tidens gethysteri i matbloggsvärlden – men nu slog det mig att jag måste ha utlöst den tack vare min Twitterfråga om vart allt getkött efter all getostproduktion tar vägen! ;-) Då var det minsann ingen som visste, men nu vet vi.

  4. Tack för det receptet på get. Jag gillar namnet på receptet.

  5. Gunilla: Ledsen att göra dig besviken – det var jag som utlöste gethypen och jag hade inte läst din fråga. :)

    Jag travade in på Prisma Skärholmen och hittade get i charken varpå jag blev helt betuttad i köttet. Och på den vägen är det.

  6. Tobias

    Sammanlagt 6 månader i Zimbabwe gör att jag inte är så förtjust i get. Där serverades geten styckad på de märkligaste av sätt med mycket ben och så gärna tillsammans med en väldigt buljongig tomatsås med stora mängder zadsa (majsgröt).

    Jag antar dock att get kan vara så mycket godare, men ibland blir man ju avskräckt…

  7. Alltså vi har pratat om get i flera omgångar, oftast är det Gitto som varit upphovet. Men att vi vurmar så beror på smaken och konsistensen. Att det inte äts mer beror nog på att det tar sjukt lång tid att laga. Och att många, likt Tobias, blivit avskräckta.

  8. MiaP

    Godaste geten har jag ätit på Gran Canaria i en by som heter Santa Brigida, dit vi åkte för att äta på nätterna när barerna stängde, det måste ha varit sånt långkokt jättemört kött med massor av vitlök.

  9. Anders

    Ang “Allt om Get”: Kan man kalla en fet get før jumboget?
    Skall f.ø. be DUÅ ta hem get till Umeå.

  10. Jag kommer kunna ordna med lokala getter inom sinom tid Anders…. tillsvidare så får du hojta till så ska jag undersöka på annat håll