Getricotta eller färskost med örter

Det här är så enkelt att det egentligen bara går ut på att man tänker "Oj jag kokar över mjölken" och sen är det klart. Det går att göra med gammaldags fet komjölk också men det är ju så mycket godare med get. Jag ska se om jag hittar någon skånsk getmjölk för att göra skånsk getmese på. Vilken hädelse för en gammal norrlänning!

Getmjölk: I Malmö kan du handla getmjölk på bla Green Matmarknad i Västra Hamnen och på LUCU Foods på Östra Sorgenfri vid Willys Katrinelund. Annars hittar du en återförsäljningslista på mataffärer som säljer DalsSpira Mejeris getmjölk HÄR.

Getmjölksprodukter: I Jämtland är det poppis med getmjölksprodukter och vi brukar äta en getmese från Skärvångens bymejeri när jag hälsar på Momma i Renån utanför Strömsund. Den är supergod på tunnbröd, knäcke eller nedrörd i såser eller gratänger. Det smakar som en drömmig mix av krämig getost, brynt smör, kantareller och typ salt karamell. Ring för att kolla om du har någon återförsäljare nära dig. HÄR hittar du lite mer info om getmese och andra getmjölksprodukter.


Portioner: En liten bunke ca 3 dl
Du behöver: 

1 liter getmjölk
1 msk vitvinsvinäger
1 msk örter, tex hackad färsk rosmarin fast här använde jag torkad oregano. Du kan även använda annan smaksättning som vitlök, gräslök, lavendel, krossade pepparkorn, senapsfrön osv. 
1 msk salt

Gör så här: 
  1. Koka upp getmjölken tillsammans med alla andra ingredienser. Det bildas snabbt ett tjockt lager på ytan. Det är liksom osten. Dra kastrullen från plattan och ta upp det tjocka ostlagret med en hålslev och låt rinna av i ett rengjort kaffefilter eller i en ren kökshandduk. Smaka av med eventuellt lite mer flingsalt och flytande honung.
  2. Spara vätskan som blir kvar (vasslen) i glasburk i kylen och använd som degvätska i brödbak, eller till att tex koka jordärtsskockor, blomkål eller potatis i. Det blir svingott. Du kan även koka ned getvasslen till getmese!


Servering: Ät som du skulle med vanlig färskost eller strö över rostade rotfrukter, soppa eller använd i varma och kalla växträtter och på smörgåsar. Det är även gott att använda på pizza, men å andra sidan är nästan allting gott att använda på pizza.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson