Mild köttgryta med Oatly och svamp

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 1 1/2 timme

Det här receptet räcker till två vuxna, två barn och en lunchlåda. Gör gärna dubbel sats och spara till fler lunchlådor. Bli inte nervös över att barnvarianten innehåller en dutt fransk senap. Den vassa smaken mildras under tillagningen. Dessutom innehåller senapen naturliga emulgeringsmedel som gör grytan ännu krämigare.

  • 500 g högrev
  • 2 små schalottenlökar
  • 2 enbär
  • 2 1/2 dl Oatly till matlagning
  • 3 dl Oatly havredryck
  • 1/2 msk fransk senap
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 msk ljus soja
  • 1 dl torkad strimlad svamp (smörsopp, trattisar eller shiitake)
  • 8 medelstora potatisar
  • 2-3 morötter
  • smör eller rapsolja till stekning
  • Vuxen smakkick:
  • 1/2 msk fransk senap
  • 2/3 msk madeira
  • 1 liten schalottenlök, finhackad
  • 1 dl fint skuren bladpersilja
  • nymald svartpeppar
  1. Dela köttet i munsbitar. Finhacka schalottenlöken. Krossa enbären mycket fint. Bryn kött, enbär och lök i två omgångar i teflonpanna. Lägg i en tjockbotttnad gryta.
  2. Slå på havregrädden och hälften av mjölken. Sjud upp. Tillsätt senap, fond, soja och svamp. Låt puttra under lock ca 45 minuter.
  3. Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar. Skala och tärna moroten. Vänd ner i grytan och fyll upp med havredryck och ev lite vatten så att det täcker. Låt puttra i ytterligare 20-30 minuter tills rotsakerna är mjuka och köttet mört.
  4. Ös upp barnportionerna i djupa tallrikar. Vänd ner madeira och fransk senap i resten av grytan. Låt puttra någon minuter. Peppra ordentligt. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med bladpersilja och schalottenlök.