Höna med primörer

receptmakare: Margit Richert

Portioner: 6

Tid: hur lång som helst, men det är det värt!

Grundrecept på kokt höna hittar du här. Men du kan strunta i morötterna om du vill. Det här blir typ halvvägs mellan soppa och gryta. Pot-au-feu kanske? En favoriträtt är det i alla fall.

  • Kött från 2 kokta hönor
  • 4 färska morötter
  • 1 knippe färsk lök
  • 250 g färsk vitkål
  • 8 skärbönor
  • 12 små färskpotatisar
  • 7 dl av hönsbuljongen
  • 4 dl torr riesling
  • 1 kvist dragon, hackad
  • 2 dl grädde
  1. Halvera morötterna på längden. Rensa bort dålig blast på löken. Dela dem på längden om de är stora. Klyfta vitkålen. Skär skärbönorna i 2 centimetersbitar. Skrapa färskpotatisen.
  2. Koka upp hönsbuljong och vitt vin. Lägg i grönsakerna: först potatis och efter några minuter slänger du också i morot, ungefär fem minuter efter det är det dags för skärbönor och vitkål. Allra sist, färsklöken, den blir klar på bara någon minut.
  3. Tillsätt grädde och dragon. Smaka av med salt om det behövs. Lägg i hönsköttet och låt det bli varmt.
  4. Servera i djup tallrik.