receptmakare: Margit Richert
Portioner: 6
Tid: hur lång som helst, men det är det värt!
Grundrecept på kokt höna hittar du här. Men du kan strunta i morötterna om du vill. Det här blir typ halvvägs mellan soppa och gryta. Pot-au-feu kanske? En favoriträtt är det i alla fall.
- Kött från 2 kokta hönor
- 4 färska morötter
- 1 knippe färsk lök
- 250 g färsk vitkål
- 8 skärbönor
- 12 små färskpotatisar
- 7 dl av hönsbuljongen
- 4 dl torr riesling
- 1 kvist dragon, hackad
- 2 dl grädde
- Halvera morötterna på längden. Rensa bort dålig blast på löken. Dela dem på längden om de är stora. Klyfta vitkålen. Skär skärbönorna i 2 centimetersbitar. Skrapa färskpotatisen.
- Koka upp hönsbuljong och vitt vin. Lägg i grönsakerna: först potatis och efter några minuter slänger du också i morot, ungefär fem minuter efter det är det dags för skärbönor och vitkål. Allra sist, färsklöken, den blir klar på bara någon minut.
- Tillsätt grädde och dragon. Smaka av med salt om det behövs. Lägg i hönsköttet och låt det bli varmt.
- Servera i djup tallrik.