Ända sedan nyår har barnen kunnat åka skridskor nere på den frusna dammen. Den ligger bara fem minuter från där vi bor (25 minuter med barn) så vi har med andra ord spenderat ganska mycket tid utomhus på sistone. Varje morgon under lovet packades ryggsäcken med ny matsäck och tillhörande dryck.
Vi ser alltid till att barnen dricker varmt när vi är ute. Dels för att de ska hålla värmen bättre och dels för att min man, som i ett tidigare liv vistats mycket ute i fält, berättat målande skräckhistorier hur det kan gå för nerkylda soldater som envisats med att dricka kallt. Det kan gå fort, om man säger så.
Men efter en vecka med varm choklad började till och med barnen tröttna. Då kokade jag en tomatsoppa att ha i termosen istället och den har jag sedan dess fått önskemål om varje dag. Femåringen tycker att det är den godaste soppan han vet och vem är jag att säga emot?
Värmande tomatsoppa med spiskummin
Receptmakare: anna billing
Portioner: 4-5
Tid: 30 minuter
En tomatsoppa att servera rykande het ur termosen där den värmande känslan förstärkts med spiskummin.
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossad tomat (Mutti)
- 2,5 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- 2 tsk honung
- 2 msk turkisk yoghurt
- 1 tsk spiskummin
- En skvätt olja till stekning
- Salt och en gnutta cayennepeppar
- Häll kokande vatten i termosen och skruva åt locket, så slipper du använda soppans värme till uppvärmningen.
- Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Fräs hacket i lite olivolja i en tjockbottnad kastrull tills det är mjukt men inte brynt.
- Tillsätt tomatkonserverna, tomatpurén och vattnet. Låt tomaterna puttra i cirka tjugo minuter, gärna längre om du har tid.
- Stöt spiskumminen i en mortel innan du lägger dem i grytan. Använder du malen spiskummin kan du halvera mängden.
- Skeda i honung och yoghurt och mixa soppan slät med en stavmixer.
- Smaka av med salt och peppar och låt den få ett snabbt uppkok. Töm ur vattnet ur termosen och fyll snabbt på med den rykande soppan, så håller den värmen hela dagen.
Kommentarer
8 svar till ”I termosen: Värmande tomatsoppa”
Vilka vackra bilder! Och vilken lyxig vinter dina ongar har! :))
Tackartackar De är vana vid deppigt skånskt vinterslask, så här hemma gör vi nästan vågen för snöstormar och köldperioder!
Jag får idén att den blir en god lunch med lite bönor och morötter tillsatta. Kan också tänka mig att den är en fiffig bas att frysa in och ha för oinspirerade dagar.
Bokstavspasta (som förr bara fanns på burk?), är ju annars också uppskattat av barn.
CrimsonAnna: Absolut, lite röda linser hade nog varit gott/fint.
Kurt: Helt på pricken, brukar ösa i små stjärnpasta i buljong. Mycket poppis.
Jag måste prova att söta med honung nästa gång.
Vi brukar ha pasta i just tomatsoppa till middag. Helst sådana små ministjärnor,stellini – men dom ris- eller bokstavs-formade uppskattas också av barnen.
Hemlagad tomatsoppa ÄR gott och i snön måste det smaka fantastiskt!
Tror fröken Dill
Fredric L: Tycker att honung ger lite rundare smak i soppan än socker. Vill man inte söta alls får man öka tillagningstiden med ca en halvtimme (och späda med lite vatten). Då hinner sötman utvecklas bättre i tomatkonserverna.
Fröken Dill: Ja visst räcker det alldeles utmärkt så, fullproppat med lycopener…