p1000669

Indisk fiskgryta med grädde och dill

Tvärsemot vad alla spådde har nätet bara gjort det klurigare att hitta den rätte. Det som rimligen borde spira ur en nyfikenhet på den andre, handlar numera om att sålla fram den som kan matcha den egna, noga specificerade kravprofilen. Fastän det blivit fler att välja bland, lyckas allt färre välja någon alls. Och trots alla möjligheter att blottlägga sitt vackra inre, kan de godaste, trevligaste och mest välformulerade aldrig konkurrera med luftpastejer som gör sig bra på bild. Kommer någon därute till exempel ge den här förtjusande halvindiern en chans? Eller gallrar ni bort och scrollar vidare i tron att det kan komma något bättre? Något yngre, fräschare, mindre blött i kanterna och utan all den där dillen i ansiktet? Då går ni miste om någonting vackert och värdefullt.

Indisk fisksoppa med grädde och dill

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

 

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 1 msk ljust senapsfrö
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk torkad koriander
  • 4 normalstora potatisar, fast sort
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
  • 1 tsk socker
  • 1 citron
  • 2 dl grädde eller kokosmjölk
  • 1 stor knippa dill
  • 4 tomater
  • ca 400 g vitfiskfiléer av etiskt försvarbar sort (WWF släpper sin rapport idag)
  •  
  1. Fram med stora grytan. Hacka löken fint och vitlöken finare.
  2. Hetta upp en skvätt olja med senapsfröna tills de poppar (lock på!)
  3. Sänk värmen, i med lök och vitlök och stek genomskinliga. Tillsätt spiskummin och koriander och fräs ytterligare en liten stund.
  4. Skala, tärna och tillsätt potatisen. Fräs på lite högre värme några minuter.
  5. Tillsätt buljong, socker, zesten av hela citronen och saften av halva, samt grädden. Smaka av med salt, peppar och ytterligare citronsaft.
  6. Finhacka dillen (bara bladen, inte de grova stjälkarna), skiva tomaterna fint och skär fisken i bitar. Rör ner dill och fisk, och lägg över tomatskivorna. Lägg ett lock på grytan, höj temperaturen och låt koka 3 minuter. Ta från värmen och servera.

Kommentarer

16 svar till ”Indisk fiskgryta med grädde och dill”

  1. Henrik

    Det låter jättegott!

    Vågar jag rekommendera att ni börjar med senapsfröna i oljan under lock tills de “poppat” och sen skickar i hel spiskummin och koriander sisådär 20 – 30 sekunder innan löken?

    Har man malen spiskummin och koriander så får man ta i dem efter löken så de inte bränns så lätt.

    Bara lite resultat av mina experiment med indisk kryddning :)

  2. Låter ljuvligt. Du är grym lotta!

  3. Henrik och Lisa, tack söta!

  4. ohh nice, jag letar efter fler sätt att använda dill på, det är nog min favoritört. tack!

  5. Tomas

    Lotta, kan du inte beställa en Skriv-ut knapp?
    Vore trevligt. Iofs inget problem att markera receptet och skriva ut det man vill…

  6. Var beställer man Skriv-ut-knappar? Hos vaktmästaren för Internet? Nej, någon så upptagen person skulle jag aldrig våga störa. Kan just föreställa mig ett sådant samtal:

    Jag: Är det vaktmästaren för Internet?
    VfI: Ja.
    Jag: Jo jag skulle vilja beställa en Skriv-ut-knapp.
    VfI: Artikelnummer?
    Jag: Förlåt? Nummer?
    VfI: Artikelnummer! Tror du jag har hela det tekniska sortimentet i huvudet? Är ni inte klok människa? Vad är det med er? Tror ni jag har tid med förvirrade fruntimmer som ska ha olika knappar? Vad då för knappar?
    Jag: Förlåt. Jag ringde fel. Jag skulle egentligen till min kusin. Vad tokigt.
    VfI: Nu lägger jag på.

    Nej du Tomas, någon sådan knapp ska vi inte ha.

  7. KLart jag ger honom en chans. Fast möjligtvis utan dillen i ansiktet. Har svårt för det. ;)
    Ser yummy ut!

  8. Jo, Hejsan.. Skriv-ut-knappar ligger i korgarna vid dörren i närheten av kassa 8, vänligen plocka upp dem där.

  9. Tomas

    Okej, du slipper… men kanske ett förslag att skicka upp till Taffel, de har ju ngra matbloggar inom sin sfär.

    Som sagt dock, inget problem att markera och skriva ut det man vill spara.

    Hoppsan, står det inte fel i de övriga bloggarna…
    “Om hon var din hemmafru” och man hamnar hos dig. Trodde det var en hyllningsblogg till dig…

  10. Haha. Du är bäst.

  11. therese

    Hej!
    jag tyckte detta lät spännande och lagade det i lördags. Jättegod smak, men två frågor uppstod, fick du den så gul av endast de kryddorna? Samt, hur länge kokade du allt, allt som allt? Min blev nämligen lite för blaskig tyckte vi, och gör jag den igen så kommer jag ha mindre vatten och kanske ngt förtjockande, eller förstör det? Vad är meningen?
    Väldigt bra och fin blogg!
    mvh therese

  12. Hej Therese!

    Bilden kan luras litegrann för jag drar i färger och kontrast lite för att det ska se trevligare ut. Dessutom kan det hända att lantbuljongen jag använder är lite gulare än grönsaksbuljongen jag rekommenderar (jag rekommenderar hellre sådant som är bra och som oftast finns att köpa än sådant som är bra men typ aldrig finns att köpa). Om du vill ha gulare färg kan du sätta till lite gurkmeja.

    Potatisen brukar fungera lite som redning när stärkelsen fälls ut i grytbasen. Ta mindre vatten om du vill ha tjockare bas – något förtjockande skulle jag nog annars inte rekommendera just här.

    Tack snälla och välkommen tillbaka!

  13. therese

    Tack Lotta!
    Ja bilderna är väldigt fina så det är bara bra att du luras. :) Tack för snällt svar. Jag ska fortsätat testa dina recept. Finns ju massor i din gamla blogg också upptäckte jag!
    /therése

  14. Det är jag som ska tacka. Av alla miljarders matbloggare och receptsajter så kommer du till mig.

    Det är för härligt!

  15. Barbro

    Hej!
    Jag fick tips om din hemsida igår. Vilka härliga recept och såå roliga ingresser!!! Jag åkte genast och inhandlade ingredienser till bl.a den Thailändska gurksalladen, kycklingen och laxen. Du gav mig verkligen ny energi att prova nytt. Nu kommer semestern gå åt till att njuta av dina texter och provlaga vid spisen:-)Jag ska försöka vara försiktig med knivarna. Man vill ju ju inte riskera att komma på sjukhus..efter att ha läst dina “sjukhusrecept” Ha en skön sommar!!!

  16. Underbara Barbro! Och hjälp vad du har läst långt bak i arkiven! Välkommen!