Receptmakare: Lisa Förare Winbladh (frän sajten kinesisk mat)
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
Fantastisk kinesisk frukost eller mellanmål. Bra sätt att göra av med trötta tomater. Du behöver inte skala ingefäran om skalet är fint, skär bara bort torra delar. Om du tycker att det är jobbigt att finhacka ingefära kan du riva den grovt. Halvera socker mängden om du är skeptisk till sötsalt mat. Jag gillar det. Strö gärna lite finhackad kinesisk gräslök över den färdiga omeletten.
Du behöver två stekpannor till rätten, helst i teflon. Men du kan naturligtvis dra ihop tomatröran i en separat kastrull. .
- 500 g tomater (8 vanliga eller körsbärstomater)
- 6 cm ingefära
- 3 klyftor vitlök
- 1 tsk salt
- ca 1 msk farinsocker
- 3 salladslökar
- 1 liten röd thaichili, ca 5 cm lång
- 6 ägg
- 2 tsk mörk sesamolja
- jordnötsoljaeller neutral rapsolja till stekning
- Tärna tomaterna grovt. Finhacka hälften av ingefäran och två av vitlöksklyftorna.
- Fräs ingefäran och vitlökshacket i riktigt het stekpanna, ca 20 sekunder Tillsätt tomater, hälften av saltet och en rejäl nypa av sockret och stek i ytterligare 15 minuter.
- Under tiden vispar du samman äggen med sesamoljan och resten av saltet och sockret. Fettet, sockret och saltet gör att äggstanningen blir krämigare och skyddar den mot överstekning. Vill du köra ner lite grädde kommer jag inte att anmäla dig för smakpolisen.
- Finhacka resten av ingefäran, den resterande vitlöksklyftan, chili (låt kärnorna vara kvar) och det vita på salladslöken.
- Hetta upp olja rejält i en panna. Stek hacket under omrörning, ca 20 sekunder. Sänk värmen. Dra pannan av värmen och slå på äggsmeten. Stek försiktigt under omrörning tills du har en krämig äggröra.
- Blanda ner äggröran i tomatblandningen. Finhacka det gröna på salladslöken och strö över rätten.