Kalasbrownies med nougat

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 16 bitar

Tid: Knappt 30 minuter + 1 timme

Den perfekta brownien får absolut inte vara torr, utan rik och saftig. Det åstadkommer du genom en kort baktid och efterföljande snabb nerkylning. Jag valde nougat i min, men du kan byta mot ännu mer choklad om du vill

  • 250 g choklad (Rättvisemärkt 72 %)
  • 250 g osaltat smör
  • 4 ägg
  • 3 dl rörsocker strö (Rättvisemärkt)
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 125 g hasselnötsnougat
  • 100 g mörk choklad (Rättvisemärkt)
  1. Ställ in ugnen på 200 grader och klipp en bit bakplåtspapper som passar i botten av en ugnsfast rektangulär form (min hade ett innermått av ca 30×22 cm) eller en rund springform, 24 cm i diameter.
  2. Bryt sönder den översta mängden choklad i små bitar och smält tillsammans med tärnat smör i mikrovågsugnen på max i cirka 1-2 minuter beroende på mikrovågsugnens effekt. Chokladen får inte bli för varm och behöver heller inte smältas helt. Rör i skålen med en gaffel efteråt tills chokladen och smöret blandats till en blank smet.
  3. Mät upp sockret och mixa det snabbt med stavmixer så att de stora sockerkristallerna mals ner. Blanda socker och salt i chokladsmeten och knäck i äggen. Vispa slätt.
  4. Tillsätt mjölet, lite i taget, under konstant omrörning så att smeten tjocknar jämnt.
  5. Hacka nougaten och chokladen lite lagom fint med en kniv.
  6. Häll smeten i formen och strö över hacket. Pressa ner det i smeten med en stekspade eller handflatan.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 16-17 minuter. Inte mer, då blir den torr! Prova med sticka efter 15 minuter. Ytan ska vara krispig och kakan ska ha börjat lossna från formen i kanterna men innanmätet ska vara kladdigt.
  8. Under tiden kakan är i ugnen har du tid att förbereda iskallt vatten inför avkylningen. Jag spolade upp vatten i vasken och lade i kylklampar, men du kan prova med isbitar också.
  9. Kyl kakan i en timme innan du lossar den med kniv längsmed kanterna, skär upp den i 16 prydliga bitar och serverar. I en lufttät burk håller sig kakan fint i kylskåp i flera dagar.