Receptmakare: Anna billing
Portioner: 16 bitar
Tid: Knappt 30 minuter + 1 timme
Den perfekta brownien får absolut inte vara torr, utan rik och saftig. Det åstadkommer du genom en kort baktid och efterföljande snabb nerkylning. Jag valde nougat i min, men du kan byta mot ännu mer choklad om du vill
- 250 g choklad (Rättvisemärkt 72 %)
- 250 g osaltat smör
- 4 ägg
- 3 dl rörsocker strö (Rättvisemärkt)
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 125 g hasselnötsnougat
- 100 g mörk choklad (Rättvisemärkt)
- Ställ in ugnen på 200 grader och klipp en bit bakplåtspapper som passar i botten av en ugnsfast rektangulär form (min hade ett innermått av ca 30×22 cm) eller en rund springform, 24 cm i diameter.
- Bryt sönder den översta mängden choklad i små bitar och smält tillsammans med tärnat smör i mikrovågsugnen på max i cirka 1-2 minuter beroende på mikrovågsugnens effekt. Chokladen får inte bli för varm och behöver heller inte smältas helt. Rör i skålen med en gaffel efteråt tills chokladen och smöret blandats till en blank smet.
- Mät upp sockret och mixa det snabbt med stavmixer så att de stora sockerkristallerna mals ner. Blanda socker och salt i chokladsmeten och knäck i äggen. Vispa slätt.
- Tillsätt mjölet, lite i taget, under konstant omrörning så att smeten tjocknar jämnt.
- Hacka nougaten och chokladen lite lagom fint med en kniv.
- Häll smeten i formen och strö över hacket. Pressa ner det i smeten med en stekspade eller handflatan.
- Grädda i mitten av ugnen i 16-17 minuter. Inte mer, då blir den torr! Prova med sticka efter 15 minuter. Ytan ska vara krispig och kakan ska ha börjat lossna från formen i kanterna men innanmätet ska vara kladdigt.
- Under tiden kakan är i ugnen har du tid att förbereda iskallt vatten inför avkylningen. Jag spolade upp vatten i vasken och lade i kylklampar, men du kan prova med isbitar också.
- Kyl kakan i en timme innan du lossar den med kniv längsmed kanterna, skär upp den i 16 prydliga bitar och serverar. I en lufttät burk håller sig kakan fint i kylskåp i flera dagar.