Min gröna längtan består… Utan att på något sätt vilja LCHF:a så återspeglas en del av dietens grundstenar i matlagningen just nu.
Tiden då jag bodde själv och kunde kränga en portion pasta med ett litet pesto-alibi känns ohyggligt avlägsen (vilket den ju faktiskt också är) Jag undviker alltså slentrian-kolhydrater för att istället kunna spendera dem på det jag verkligen vill äta.
Vitkål och hasselnötter passar fantastiskt bra ihop, och inspirationen till den här kommer från Viktoria som kombinerat dem i en kall sallad på sin blogg. Den här rätten går lika snabbt att svänga ihop som en skål pasta. Och visst är det lättare att äta varm sallad om det är kallt ute?
Varm kålsallad med bacon & rostade hasselnötter
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 2
Tid: 10 minuter
På det här sättet är det enklare att äta sallad när det är kallt ute.
- 1 spetskål
- 1 näve hasselnötter
- 1 näve bladpersilja
- 100 g bacon
- Svartpeppar
- Koka upp vatten och salt i en kastrull.
- Klyv spetskålen. Skölj den och strimla fint.
- Värm en stekpanna. Rosta hasselnötterna och gnugga a skalen med en kökshandduk. Grovhacka dem med en vass kniv.
- Torka ur stekpannan och stek baconet i lite olja i het panna så att det blir krispigt.
- Förväll kålstrimlorna i det kokande vattnet någon minut.
- Häll av vattnet i ett durkslag och blanda ner baconen. Toppa med hasselnötterna och hackad persilja och smaka av med nymalen svartpeppar.

Kommentarer
11 svar till ”Kärlek i kallt klimat: Varm kålsallad med bacon & rostade hasselnötter”
Det där såg faktiskt ruskigt gott ut. Jäklar vad hungrig jag blev.
Jag med! Den är förförisk i sin enkelhet…
LCHF-mat är väldigt tilltalande, även om man inte köper hela konceptet. Den smakar mycket och mättar.
Håller med. I det här fallet erätter kålen fullständigt pasta utan att kännas det minsta “fattig”.
Det låter jättegott!! Hasselnötter och brysselkål är också super. Men den här salladen måste jag nog prova en dag :-) Jag provade förresten din grönkål med hasselnötter och den var ju fantastiskt god. Fänkålsfröna var verkligen perfekta till :-)
Låter fantastiskt gott, och ser gott ut! Synd bara att spetskål ska vara så förbålt dyrt, I jämförelse med den löjligt billiga vitkålen.
Jag gillar ju Low Carb, med betoning på Low. Och precis som du skriver, så vill inte heller jag undvika slentrian-kolhydraterna till förmån för de riktiga godsakerna!
Emma: Prova den här också, för tusan! Vad kul att du gillade grönkålen :-D
Annika: Du har rätt, den är betydligt dyrare, men just till den här rätten var det verkligen den lite skirare spetskålen som gjorde sig bäst.
Smarrig sallad. Och som sagt, man borde byta ut grönsallad, tomat och gurka lite oftare den här säsongen…
Tycker fröken Dill
Mmm, låter väldigt gott. Försöker också undvika slentriankolhydrater. Spetskål är ju inte bara dyr, den är svår att få tag på iaf här i småstad.
Fröken Dill: Jag får väl klimatkompensera syndafallet med papayan från tidigare inlägg ;-) Sedan är tomater ganska vattniga så här års ändå.
Elisa: Hej! Har du svårt att få tag i spetskålen, kör på vanlig vitkål (osthyveltunna strimlor). Det blir gott det med, ska du se. Jag köpte spetskålen för att jag blev sugen, men annars har vi oftast vitkål härhemma.
Om ni inte har tröttnat på kålsallader har Ilva en grym sallad här: http://www.luculliandelights.com/2010/01/red-cabbage-salad-with-eggs-chives-and.html