Katalansk primörfrossa

För några veckor sedan skramlade jag omkring i en gammal buss på katalanska landsbygden. Vi hade beskådat apelsinodlingar och packerier i Tortosa och var nu på väg i riktning mot Vilafranca del Penedès. Chauffören hade svårt att hitta på småvägarna och påstod i nära en timme att vi skulle vara framme om en kvart. Blodsockernivån var nere i skorna när vi äntligen kom fram till lantgården för att äta.

Ute på gårdsplanen hade restaurangen låtit duka fram stora tegelpannor fyllda med nygrillade salladslökar, calçots. Vi greppade lökarna i blasten och strippade dem på de sotiga yttre bladen. Sedan doppade vi den milda, söta pulpan i en krämig romescosås.

Katalanerna har till vana att äta calçots om våren, särskilt på annandag påsk då man gärna anordnar grillfest med familj och vänner. Vill du prova hemma så undvik den allra tanigaste salladslöken. Små purjolökar eller knipplök går också bra. Packa in de nygrillade lökarna i tidningspapper innan servering, så håller de värmen längre.

Romescosåsen kommer härifrån trakterna kring Tarragona och görs i en mängd olika varianter. Den snälle kocken krafsade ner ingredienserna på en liten lapp till mig, som jag sedan laborerade med här hemma. Såsen passar riktigt bra till blomkål och kan även serveras till grillad fisk och kyckling.

Salsa Romesco

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4-6

Tid: 30 minuter

  • 2 röda paprikor
  • 1/2 chilifrukt, jalapeno
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 35 g mandel
  • 35 g hasselnötter
  • 1 skiva ljust bröd
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • Salt och svartpeppar
  1. Sätt ugnen på grill. Dela paprikan och chilin på längden och kärna ur dem. Klyfta löken och grilla allsammans högst upp i ugnen i ungefär 15 minuter.
  2. Rosta mandlarna i en torr het stekpanna och lägg åt sidan. Rosta sedan hasselnötterna tills de svartnar och skalen flagar. Gnugga av skalen i en kökshandduk.
  3. Lägg de grillade grönsakerna i en bunke och täck med platsfolie. När paprikorna svalnat pillar du av skalen.
  4. Mixa nötter, mandlar och bröd fint. Tillsätt vitlök, chili, tomatpuré, paprikapulver, grönsaker och vatten och mixa slätt.
  5. Blanda i separat skål äggulorna med vinägern. Häll i olivoljan, lite i taget och mot slutet i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
  6. Blanda slutligen samman de båda skålarnas innehåll och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Pröva dig fram med mer vinäger om du vill öka syran.

Kommentarer

15 svar till ”Katalansk primörfrossa”

  1. Jag måste äta calqots innan jag dör!

  2. Emil O

    Både denna artikel och det inslag i programmet från Spanien av Anothony Bourdain som figurerar exakt denna lök gör att jag kan bara eka Lisas åsikt. Sen finns det iofs så mycket jag skulle vilja äta inna jag dör…
    Anledningen till att man slår in dem i tidningspappret var, enligt programmet, att låta lökarna ånga till sig så de blir riktigt mjuka helt igenom.

  3. Det där med genomångningen i tidningspapperet hade jag inte koll på, däremot blir lökarna så mycket lättare att skala efter inpackningen. Gjorde hemma på grillen för några soliga dagar sedan.

  4. Jag måste hänfalla till ett flämtande slurp! Det ser lika läckert ut som beskrivningen låter.

  5. Slurp var ordet; mycket sotigt och kladdigt att äta – och därför ett superbra partytrick!

  6. Mums! Älskar grillad lök och tackar för salsareceptet. Spädisvitlöken som finns nu är rätt tanig men kanske skulle kunna var nåt för detta ändå kanske…?
    När det inte är grillsäsong steker jag purjolök i smör och äter rakt upp och ner.

  7. Jag läste ditt fina inlägg om möllanprimörerna,Sofia, men jag vet inte hur stark den späda vitlöken är när den grillats. Smaksensationen tyckte jag bestod i just den lite enkla sötman i löken mot romescons dovare register chili/vitlök/rostade nötter. Alternativet vore – om nu vitlökarna har mer sting – en mildare dippa. Vi får träffas och prova, helt enkelt

  8. Robin

    Befinner mig för närvarande på en tvåmånaderssemester i Barcelona. Instämmer i at calcots är sjukt gott, speciellt grillat. Kan inte jämföra dem med svenska varianter. Tyvärr verkar säsongen vara slut nu, fick tag i mitt sista knippe förra veckan.

    Åkte ni runt privat eller finns det någon tur man kan ta ute på katalanska landsbyggden?

  9. Två månader, din lyckans manchego! Ja, jag hörde att säsongen var på sluttampen när vi var där. Vi åkte med hyrd buss, men det finns garanterat bussturer ut på landsbygden till vingårdarna. Vår restaurant låg ganska nära Torres imposanta anläggning – ett tjusigt disneyland för vuxna. Dit går det garanterat turer.
    Men dissa nu inte våra svenska lökar helt, Robin. Många gånger gynnas smaken av långsammare tillväxt, så ge de fina ölänningarna en chans på grillen när du kommer hem.

  10. Det ska jag, utbudet är dessvärre begränsat i Umeå. Får svårare och svårare att förstå hur man ska lyckas överleva i ett land där saluhallar bara finns i de två största städerna.

    Några specifika tips ute på landsbyggden i övrigt?

  11. Nej, jag hade så tight schema när jag var där, så det är dåligt med insidertipsen utöver dem jag redan nämnt. Det finns ofantligt många vingårdar i omgivningarna som ofta har fina restauranger, både enkla och mer avancerade. Någon annan som läser kanske vill bidra med ngt tips?

  12. Alf Tumble

    Robin, om du har befinner dig i Barcelona, vill pröva regionens bästa rödvin och rustikt käk föreslår jag en biltur till Priorato. Ett fantastiskt landskap uppe i bergen. Cirka 2h körning från city.

  13. Anna B: Jag tror på ditt resonemang men vitlöken är väldigt snäll och borde provas på grillträff!

    Robin: Jag har hört att Bondens egen marknad i Umeå är grym. När det är skördesäsong då rå.

  14. Alf: Tack för tipset, ska se över mina möjligheter att ta mig dit.

    Sofia: Du har så rätt, men en dag i veckan i ett par månader är liten tröst. Ska väl erkänna att jobbet gjorde sitt för att hålla mig borta från dessa få dagar också.

    Det jag verkligen vill ha är möjligheten att varje dag i veckan kunna gå in i en saluhall och köpa färsk mat att använda samma dag.

  15. Robin, jag förstår precis. Jag drömmer om att flytta till ett land där man kan skörda färska örter året om…