Kinesiskt BBQ-fläsk

Receptmakare: Cook’s Illustrated, Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid:  2 timmar

Ska vi vara petiga är det grill med huv som gäller för att få den rätta värmen och rökiga smaken på kinesiskt  BBQ-fläsk. Men det här receptet som är en bearbetning av ett recept från eminenta Cook´s Illustrated blir gott även i vanlig ugn. Perfekt för stora middagar med en asiatisk buffé. Marinaden kan naturligtvis användas när du grillar på vanligt vis också, men eftersom den innehåller mycket socker passar den bäst för grillning på ganska svag värme – annars bränns sockret.

  • 2 kg benfri fläskkarré
  • Marinad:
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus soja
  • 1 dl hoisinsås
  • 3/4 dl torr sherry
  • 1 tsk sichanpeppar, stött
  • nymald vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk fem kryddor
  • 1 msk mörk sesamolja
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • Glaze:
  • ½ dl ketchup
  • ½ dl ljus honung
  • 2 tsk chinkiangvänäger eller billig balsamvinäger
  • ev 1 tsk anattofrön
  • 1 stjärnanis
  1. Dela köttet tvärs över på mitten över kött fibrerna. Dela varje bit i 3 skivor på längden. Pricka varje köttskiva med vass gaffel 10 gånger på varje sida. Lägg i en bunke eller täta plastpåsar.
  2. Vispa samman alla ingredienser till marinaden. Mät upp 1 1/2 dl och spar till glazen. Blanda resten av marinaden med köttet och marinera i minst 30 minuter upp till 3 timmar. Marinerar du längre blir köttet lite väl rimmat till smak och konsistens.
  3. Häll överbliven marinad, ketchup, honung och vinäger i en liten kastrull. Krossa anattofröna i mortel och vänd ner dem. Lägg ner stjärnanisen. Sjud samman i 5 minuter till en simmig sås.
  4. Lägg köttet på ett galler ovanför en långpanna. Slå 1 ½ dl vatten i långpannan och täck hela kalaset med ugnsfolie. Stek i ugn 150°C 20 minuter. Ta av folien och fortsätt steka i 40 minuter tills köttet börjar bli gyllenbrunt.
  5. Sätt på grillen. Bryn i ca 7 minuter tills köttets yta är riktigt karamelliserad. Ta ut och pensla på hälften av glazen. Fortsätt grilla ytterligare drygt 5 minuter tills ytan är vackert mörkbrun men absolut inte bränd. Tag ut köttet vänd på det och glasera andra sidan med resterande glaze. Grilla andra sidan till vacker färg. Tag ut,  låt svalna och skär i tunna skivor.