Lisas kinesiska krydda (nästan five spice)

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Tid: 10 minuter

Torka egna mandarinskal genom att hänga upp dem i ett luftigt fönster några dagar. Eller köp dem i asiatiska affärer. Bästa sichuanpepparn kommer från Risbergs import och finns bland annat på klippet, Fridhemsplan.Godaste kanelen får du om du mal den själv av grovt krossad kassiakanel.

  • 2 tsk sichuanpeppar
  • 1 msk fänkål
  • 1 stjärnanis, grovt krossad eller 1 tsk finmald lakritsrot
  • 1 msk mald kanel
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 msk torkade apelsinskal
  1. Rosta sichuanpeppar fänkålsfrö och  ev grovkrossad stjärnanis separat i torr panna på medelvärme. Rör om ofta och se till så att de inte bränns. När de skiftat pyttelite i färg och börjat dofta slår du snabbt upp dem på ett litet fat.
  2. Mortla samman alla grova kryddor fint eller mal dem i kryddkvarn eller mixerkanna (funkar dock bara om du gör flerdubbel sats.
  3. Förvara i tät glasburk, torrt, mörkt och svalt. Du kan också frysa in kryddblandningen i tät förpackning.