Kladdkaka med chokladkolatopping
Recept: Mia Öhrn
Portioner: 8
Tid: 25 minuter
Det är lätt att tro att kladdkaka är ett fulländat bakverk, men med en chokladkolatopping med smuliga flingor blir det faktiskt ännu godare! Gör helst kakan dagen före servering.
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- Topping:
- 75 g smör
- 3/4 dl strösocker
- 3/4 dl ljus sirap
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk kakao
- 2 1/2 dl smuliga frukostflingor, exempelvis Start
- Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ner chokladen i mindre mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet.
- Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 14 minuter. Låt svalna helt.
- Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp. Sjud under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en ”gata” när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer, kolan är klar vid 114 grader.
- Dra kastrullen från plattan och rör ner flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.