Klorofyllhallucination: Tropisk sallad

Jag tror jag går runt och klorofyllhallucinerar. Plötsligt vill jag bara äta grön mat och längtar efter tropisk frukt som en slags syndig motvikt till min annars relativt klimatstrama kökshållning. Tropisk frukt, liksom? Fattas bara att jag ska börja nynna på en whamdänga. Men så länge det rör sig om båtfrakt må det vara hänt.

En av mina favoritsallader, som vi förr åt så ofta att vi var tvungna att pausa den, är Rikard Nilssons avokado- och gurksallad. Han gjorde den i butiken inför grillsäsongen för några år sedan som en side salad till dijon- & sojagrillade kycklinglår och den är härligt krämig och krispig på en och samma gång.

Så småningom började jag ändå peta lite i receptet och använder nu vit balsamvinäger istället för mörk. Den ger inte så fyllig smak som den mörka, men färgen piggnar till betydligt.  Nästa tillägg kom när jag skulle inhandla ett par riktigt fina ätmogna avokado på Råbytorps Gårdsbutik (betydligt dyrare än våra men ett säkert kort när det gäller)och där låg en dito papaya och sände ut locktoner från kartongen bredvid. 

 Jag  tycker egentligen att papaya är en ganska larvig frukt, men den här gången var det nog ordet ätmogen som triggade. Inte fullt så bra som trädmogen men i alla fall. Den fick åka med i kassen och det var nog tur, väl hemma upptäckte jag att halva gurkan “försvunnit” ur kylskåpet under tiden. Papayan fick agera stand in för den saknade hälften tillsammans med en näve rucolasallad men annars är det preciiis som i Rikards recept…

Edit: Nu har jag förhört mig om ätmogen-märket på Råbytorp. Nature’s Pride  heter det och distribueras av ett holländskt företag som specialiserat sig på tropisk klass1 frukt. Fantastisk kvalitet, på gränsen till det overkliga.

Avokado- och gurksallad med papaya

Receptmakare: Rikard nilsson, förvanskad av anna billing

Portioner: 4 som tillbehör

Tid: 10 minuter

  • 1/2 medelstor slanggurka
  • 1 papaya
  • 2 avokado
  • 2 schalottenlök
  • 2, 5 msk vit balsamicovinäger
  • 5 msk olivolja extra vergine
  • 1 näve rucolasallad
  • Salt och nymald svartpeppar
  1. Skala, kärna ur och hacka gurkan, papayan och avokadon i stora tärningar. När jag har gott om tid brukar jag låta gurkan ligga och dra i en skål med iskallt vatten en timme först så att den blir extra krispig.
  2. Blanda vinäger och olja till en vinägrett.
  3. Tillsätt skalad och finhackad schalottenlök och smaka av med salt.
  4. Blanda i en skål med rucolasalladen och dra några tag med pepparkvarnen över det hela.

Kommentarer

8 svar till ”Klorofyllhallucination: Tropisk sallad”

  1. Krisprig? Krispig + knusprig? :)

  2. Madeleine Stjärne

    Vit balsamico! Javisst! elementärt, så självklart..och vilken bra idé. Man tackar…

  3. Ha! jag hade just tänkt plåta en liknande sallad för Sydis i fredags. Vi täker ganska lika vad gäller smak. Fast med en liten annan tvist. jag hänger på och papaya-bloggar lite i morgon :-)

  4. Peter: Oj ett stavfel bara, ändrar. Ljudade lite tyst och tänkte på en tidigare taffeldiskussion. Frasig är ju inte detsamma som krispig, eller hur?

    Madeleine: Välkommen hit! Ja, vit balsamico är i detta fall ytans seger över innehåll. Inte samma smak, men ack så smickrande.

    Lisa: Det drar fram som en farsot så här års, klorofyllbehovet (yeah, yeah, yeah). Papayanovis som jag är ser jag fram emot fördjupning i ämnet.

  5. Jag känner precis samma, extrem depp över den svenska vinterns grönsaksutbud och fantiserar om solmogna tomater och god frukt…..

  6. Cecilia: Mmm det är betydligt lättare att vara locavore i augusti.

  7. Verkar hur fräscht och gott som helst! En trädmogen papaya kan vara fantastisk men det växer inte så många papayor här så vi får nöja oss med den ätmogna som inte är fyskam den heller.

  8. Sofia: Tack ska du ha! Fast visst har “trädmogen” och “solmogen” en viss extraklang? Matvärldens motsvarigheter till kosmetikens “persikohy”…