Receptmakare: Jens Linder
Portioner: 16 stora kolor
Tid: 45 minuter + tid att stelna
Varning! Det här är en bisarr variant för fanatiska foodisar som vill prova något nytt. Det luktar märkligt under själva koket men kolorna blir överraskande läckra. Det är sötman i palsternackorna som gör det.
Kulprov görs så här: Droppa ett par droppar av den heta kolasmeten i kallt vatten. Dropparna ska bli runda, fasta och sega. Lita alltid på kulprovet mer än på den temperatur som din termometervisar. Både digitala och andra termometrar kan visa fel på flera grader.
Tips! Gnid in decilitermåttet med olja innan du mäter upp sirap och honung.
- 2 palsternackor (cirka 200 g)
- 10 dl mörk oxbuljong (ev. på tärning)
- 2 dl rött oekat vin
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 1/3 tsk nymald svartpeppar
- 1 l socker
- 50 g smör
- olja, till långpannan
- Skala palsternackorna och skär dem i halvcentimetertjocka tärningar.
- Blanda buljong, vin, vinäger och peppar i en tjockbottnad kastrull. Koka ner till cirka 4 dl.
- Lägg i palsternacksbitarna och sockret och sjud cirka 20 minuter tills temperaturen är cirka 118°. Kontrollera konsistensen med kulprov när den kritiska temperaturen börjar närma sig. Rör om hela tiden och se till att smeten inte bränner i kanterna.
- Ta kastrullen av värmen, rör ner smöret och häll omedelbart upp kolan i en oljad långpanna cirka 30 x 30 cm. Låt stelna.
- Skär i bitar med en vass kniv. Slå in kolorna i smörpapper eller annat papper.