Kryddig tomatsoppa med indiska dofter

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 40 minuter

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kanelstång
  • 3 kapslar svart kardemumma, lätt krossade
  • 1 msk neutral olja
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 torkade thaichilli eller något kryddmått cayennepeppar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 tsk socker
  • 5 dl vatten
  • salt och peppar
  • Till servering:
  • Tjock yoghurt
    1. Hacka lök och vitlök. Fräs löken, kardemummakapslarna och kanelstången några minuter i oljan. Tillsätt sedan koriander, spiskummin och smula ned chilin. Låt fräsa ytterligare någon minut. Slå sedan över vatten och tomatkross och tillsätt sockret. Koka på svag värme under lock i 30 minuter.
    2. Fiska upp kardemummakapslar och kanelstången. Mixa soppan ganska slät med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick tjock yoghurt.
  • Tjock yoghurt