marengo1

Kyckling Marengo

Receptmakare: MArgit Richert

Portioner: 6

Tid: 1 timme

Det går att använda vilken del av kycklingen som helst, men jag tycker lårfiléer är både smidigt och gott. Men det går fint att befria en hel kyckling från ben och skinn och använda den.

  • 1 selleristjälk
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 burkar mutti körsbärstomater
  • 2 dl vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • några persiljestjälkar
  • 1/2 fond du chef kyckling eller 1 msk kycklingfond
  • 250 g steklök
  • 800 g kycklinglårfilé
  • 1/2 dl konjak
  • 400 g champinjoner
  • en näve svarta oliver
  • 250 g kräftstjärtar
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • till servering
  • stekt ägg
  • hackad persilja
  • smörstekt bröd
  1. Finhacka selleri, lök och vitlök och fräs den i lite olivolja tills det börjar dofta gott. Häll på tomater och vitt vin och tillsätt lagerblad, timjan, persiljestjälkar och kycklingfond.
  2. Skala steklöken och bryn den i lite olivolja tills den fått lite färg och lägg dem i tomatsåsen. Låt koka 20 minuter eller tills löken börjar bli mjuk.
  3. Under tiden bryner du kycklingen så den får fin färg. Slå på konjaken och tutta på – akta marengo1ögonbrynen! Tillsätt sedan kyckling och konjak till tomatsåsen och låt puttra ytterligare 20 minuter.
  4. Kvarta champinjonerna och låt dem svettas i en stekpanna tills den mesta vätskan kokat in.
  5. Rör ned kräftstjärtar, champinjoner och oliver i grytan, smaka av med eventuellt salt och mal över rejält med svartpeppar. Servera med ett stekt ägg per portion, smörstekt bröd och hackad persilja.