Lavendelskorpor med pistaschmandel & vit choklad

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: ca 75 st
Tid: 1 1/2 timme

Vi bakar lavendelskorpor varje sommar, så därför är det trevligt med variationer. Ibland gör vi grova skorpor med enbart hasselnötter och mörk choklad. I år blev det spröda mandelskorpor med pistasch  – och så lavendel, förstås!

  • 150 g sötmandel
  • 50 g pistaschmandel
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl lavendelblommor
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl honung
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  1. Ställ in ugnen på 200 grader.
  2. Skålla och skala mandeln. Hacka mandel, pistaschmandel och vit choklad fint med en vass kniv.
  3. Vispa smöret, ägget, sockret och honungen till en jämn smet.
  4. Tillsätt mjölet (utblandat med bakpulvret) och bearbeta degen.
  5. Rör i hacket med en trägaffel eller knåda för hand.
  6. Mjöla händerna och rulla  långa korvar av degen.
  7. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och tryck till dem lite med fingrarna (de ska vara cirka 5 cm breda).
  8. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter.
  9. Ta ut plåtarna och sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
  10. Låt “korvarna” svalna i tio minuter innan du skär dem i bitar. Vänd upp skorporna på högkant och låt dem torka i ugnen i 40-50 minuter tills de är spröda och fina.
  11. Låt dem svalna innan du packar ner dem i en kakburk tillsammans med lite lavendelblommor. Fin gå-bort-present om det blir några över, annars får du baka en omgång till!