Receptmakare: Anna Billing
Portioner: ca 75 st
Tid: 1 1/2 timme
Vi bakar lavendelskorpor varje sommar, så därför är det trevligt med variationer. Ibland gör vi grova skorpor med enbart hasselnötter och mörk choklad. I år blev det spröda mandelskorpor med pistasch – och så lavendel, förstås!
- 150 g sötmandel
- 50 g pistaschmandel
- 100 g vit choklad
- 1 dl lavendelblommor
- 125 g smör
- 1 ägg
- 1 1/2 dl socker
- 1 1/2 dl honung
- 300 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- Ställ in ugnen på 200 grader.
- Skålla och skala mandeln. Hacka mandel, pistaschmandel och vit choklad fint med en vass kniv.
- Vispa smöret, ägget, sockret och honungen till en jämn smet.
- Tillsätt mjölet (utblandat med bakpulvret) och bearbeta degen.
- Rör i hacket med en trägaffel eller knåda för hand.
- Mjöla händerna och rulla långa korvar av degen.
- Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och tryck till dem lite med fingrarna (de ska vara cirka 5 cm breda).
- Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter.
- Ta ut plåtarna och sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
- Låt “korvarna” svalna i tio minuter innan du skär dem i bitar. Vänd upp skorporna på högkant och låt dem torka i ugnen i 40-50 minuter tills de är spröda och fina.
- Låt dem svalna innan du packar ner dem i en kakburk tillsammans med lite lavendelblommor. Fin gå-bort-present om det blir några över, annars får du baka en omgång till!