
Provençalsk lavendelkyckling
Skrivet av
i
Lavendel är en synnerligen användbar örtkrydda. I Provence, där de blå lavendelfälten sträcker sig kilometervis, används den flitigt både i kakor, desserter och till kyckling. Här en ugnsgrillad kyckling fylld med lavendel, vitlök och citron. Prova även med hackad rölleka!
Ingredienser
1 kyckling (ekologisk Bosarp)
1 ekologisk citron
6 tomater
100 g smör
1 dl lavendelblommor
1 lavendelbukett
2 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
1 kyckling (ekologisk Bosarp)
1 ekologisk citron
6 tomater
100 g smör
1 dl lavendelblommor
1 lavendelbukett
2 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
Portioner: 4-5
Gör så här:
- Ställ in ugnen på 225 grader
- Hacka vitlök och lavendelblommor fint. Riv citronzesten (det gula skalet) från citronen. Blanda alltihop med mjukt smör, lite salt och svartpeppar.
- För in kryddsmöret under bröstskinnet på kycklingen och stryk ut det så långt det går över brösten och ner mot låren. Salta och peppra skinnets ovansida.
- Halvera citronen och stoppa in den i fågelns buk tillsammans med en extra bukett lavendel. Bind eventuellt upp fågeln så att fyllningen stannar kvar.
- Tillaga i en ugnsfast form, tillsammans med tomaterna, i mitten av ugnen i 30 minuter. Vänd på kycklingen och låt den stå inne i 30 minuter till, eller tills kycklingens av ger klar köttsaft om du provsnittar i ena låret.
- Servera med de ugnsbakade tomaterna och skyn från lavendelkycklingen till fullkornsbulgur.