Lax som lutar lite mot Ostasien

Min lax är kryddad på lite blandasiatiskt sätt med thailändsk soja, sesamfrön och lite annat. Det knepiga är att jag serverar potatissallad till fisken.  Det passar alldeles ypperligt ihop och dessutom är den amerikanska potatissalladen lite spetsad med koriander och lime för att para ihop den bra med den övriga maten.

Att steka lax är banne mig inte det enklaste men lyckas man och verkligen har riktigt färsk lax så är det fantastisk mat. Vill du försäkra dig om att laxen är bra så böj filén lite försiktigt. Delar den sig i lamellerna så är den inte riktigt färsk. Ofta har ni kanske inget val utan får hålla till godo med laxen som finns, men har ni chansen så ska ni köpa den bästa.

Vid stekning av lax så rekommenderar jag starkt en liten sticktermometer som ni kan ha koll på temperaturen med. Det räcker med 50°C längst in för att laxen ska vara perfekt. Den absolut bästa sticktermometern på marknaden heter Thermapen. Håll ett öga på brittiska Amazon, där dyker den upp för ett par hundra emellanåt. Ordinariepriset är en tusenlapp så det finns läge för att göra ett klipp.


Portioner: 4
Tid: 1 timma
Du behöver: 

Fisken

600 g färsk lax
1 tsk sesamolja
1 msk thailändsk soja (eller annan ljus soja, t ex japansk)
lite pressad limesaft
1 röd chili, fint strimlad
salt och svartpeppar
1 msk sesamfrön
2 msk neutral olja för stekning
lite extra sesamfrön

Potatissalladen

1 kg fast potatis, kokt och svalnad
2 salladslökar, tunt skivade
1 dl amerikansk majonnäs
1 dl gräddfil
saft och skal från en lime
en kruka koriander, grovt hackad
en halv jalapeno, urkärnad och finhackad
1-2 msk amerikansk hot sauce (t ex Tabasco)
salt och mycket svartpeppar

Fräst pak choi

4 pak choi-huvuden (det är en sallat som är vanlig i asiatisk mat, finns ofta i butiker)
1 msk ljus soja
1 msk sriracha (thailändsk chilisås, kan ersättas med t ex sambal oelek)
1 tsk sesamolja
neutral olja
salt och peppar

Gör så här: 

Börja med att blanda ihop ingredienserna till potatissalladen. Rör ordentligt så du nöter bort lite potatis från potatistärningarna. Det ger en lite fastare potatissallad. Avsluta med att smaka av med salt och massor av svartpeppar, garnera med några blad koriander och ställ in i kylen.

Vi kan göra klart fräst pak choi, för det gör inget om den får stå på lite värme ett tag. Ta bort stammen och skölj bladen i kallt vatten. Försök torka av dem ordentligt. Lassa ner i en stekpanna med het neutral olja och börja steka. Salta, peppra och häll på olja, sriracha och sesamolja. Stek tills salladen är mjuk. Kan läggas upp direkt i en liten skål och värmas i mikron vid servering.

Behålla skinnet på laxen och badda in den skinnfria sidan med sesamolja, soja och limesaft. Strö på chili och sesamfrön.

Värm på neutral olja i en stekpanna. Det ska vara rätt så varmt. Stek med den kryddade sidan nedåt tills den har fått fin färg. Vänd sedan på biten, sänk temperaturen till medelvarmt och låt fisken ligga och stekas så.

Det går att trycka försiktigt på fisken emellanåt för att se när den börjar bli klar. När lamellerna delar lite på sig är det dags att äta. Absolut bästa sättet är dock att kolla temperaturen. Vi vill inte ha rå kärna på laxen i den här rätten och vi vill absolut inte ha något torrt elände. Jag tycker 50°C mitt i är alldeles perfekt. Man kan gå ner ända till 46°C och upp mot 55°C också. Det är en smaksak.

Strö gärna över lite mer sesamfrön på fisken.

Servera alla delarna ihop och ha gärna en flaska sriracha framme för dem som vill ha lite hetare mat. Serveras med fördel tillsammans med öl.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson