Häromdagen satte jag feberrekord Inga imponerande siffror eftersom jag är en kallblodig typ som normalt ligger på 36,5°C, men själv blev jag lite tagen och begrundade min dödlighet i säkert 5 sekunder. Idag svassar jag uppe i förd en förtjusande mundering av noppig rosa kofta, bjärtblommig sommarklänning och slitna pyjamasbyxor.
Fler friskhetstecken? Lyckades dessutom laga en riktigt delikat snabbmiddag åt min man och konsumera en hel del vin. Inser att vinets effekt är dubbelverkande. Jag tänker direkt på Tage Danielssons saga om fule Manfred som använde en dubbelverkande tandkräm som gjorde tänderna dels vackrare, dels fulare. Jag blir nämligen lite gladare av vinet, lite tröttare och tycks dessutom känna bara hälften av karaktären av allt jag smakar på. Just nu känner jag bara alla toppnoter, alltså de där blommiga lättflyktiga intrycken som kommer med en befriande direkthet och lämnar en förtvivlat snabbt, utan spår.
Alla andra aromer är som bortblåsta. Jag ber att få rekommendera mig, jag ber att få återkomma. Till dess rekommenderar jag min goda pannstekta lax, framhalad ur frysens mörker, en rätt från det fördolda som döljer alla tveksamheter.
Chilimarinerad lax för febriga
Receptmakare: Lisa förare winbladh
Portioner: 2
Tid: 15 minuter + tining
Recept? Ptja, jämfört med mitt vanliga ingrediensöverflöd är det här mer en monteringsanvisning. Chilipasta med fermenterade bönor köper du i en asiatisk affär. Eller så blandar du 1 tsk vardera av söt asiatisk chilisås och miso. Servera med exempel wokad mangold och knaperstekt svamp.
- 2 bitar lax à 125 g, färska eller halvtinade frysta
- Marinad:
- ca 1/2 msk chilipasta med fermenterade bönor tex Lee Kum Kees sichhuanesiska variant
- 1 msk ljus soja, t ex japansk Kikkoman
- 1/2 msk finhackad eller grovriven skalad ingefära
- jordnötsolja till stekning
- salladslök att strö över
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänd runt laxbitarna i marinaden och låt stå i rumstemperatur 30 minuter eller längre. Högst 1 timme, annars blir laxen hård.
- Hetta upp oljan riktigt ordentligt i en tjockbottnad panna på hög värme. Stek hastigt laxen på högsta värme på båda sidor tills den fått fin färg. Dra pannan av plattan och låt gå färdigt på eftervärme. Pilla lite i den, den ska precis skiva sig.
Kommentarer
6 svar till ”Lax som väcker döda”
Hoppsan, det var inte meningen att länka till just det här inlägget.
Bra att du håller på att friskna till.
Kramis.
Åh, jag älskar fule Manfred.
Chilipastan = Gochujang?
Angelica: Hela boken är underbar.
Oschar: Nej en kinesisk med mer umamikaraktär men lite mindre av koreansk gochujang funkar säkert också.
Jag känner att det verkligen börjar bli hög tid att leta upp den där pastan, jag älskar dina tips från de asiatiska butikerna!
Blir genast sugen på lax!