Laxcocktail med äpple, gurka och senapsmajo

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15 minuter

Gör nanosallader av den sista ynkliga laxbiten!

  • 75-100 g gravad lax
  • 1/2 grönt syrligt äpple, helst granny smith
  • 10 cm gurka
  • mâchesallad
  • Senapsmajo:
  • 1/2 tsk brunt senapsfrö
  • 3/4 dl hemgjord majo
  • 3/4 msk skånsk senap
  • 1/2-1 msk pressad citron
  1. Förbered senapsmajonnäsen först. Rosta fröna i botten på en kastrull tills de börjar knäppa. Låt rosta ytterligare 20 sekunder. Se noga till att de inte bränns. Tippa snabbt upp i en liten skål. Blanda med övriga ingredienser och smaka av.
  2. Tärna gravlaxen fint. Det går lättare om du lägger den i frysen en kvart först.
  3. Skala gurkbiten och halvera den på längden. Gröp ur kärnorna med sked om de är blaskiga. Tärna fint.
  4. Skala äpplet. Tärna i samma storlek som gurkan. Lägg lite sallad i botten av några små vackra glas. Arrangera lax, gurka och äpple ovanpå. Toppa med majonnäs och örter.