Råstekta palsternackor med citron och örter

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

Det bästa sättet att laga vinerstadiga rotsaker är ett av de enklaste att råsteka dem i mycket smör. Det fungerar i stort sett med alla rotsaker men är särskilt gott med palsternackor och svartrötter. Servera till skinka eller en getostkräm med lite honung. Eller som tillbehör till nötkött.

  • drygt 500 g palsternackor
  • 50 g smör
  • 1 msk mild olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk ljust muskovadosocker eller farin
  • finstrimlat citronskal
  • flingsalt, nymald svartpeppar
  1. Skala palsternackorna och ansa dem. Skär i lillfingerstora stavar (bestäm sjäv vems lillfinger som är lämplig måttstock).
  2. Lägg med smör och olja i en tjockbottnad teflonpanna. Stek på medelvärme i 10-15 minuter tills ytan är rejält gyllenbrun och det inre helt mjukt (glöm al dente!).
  3. Fiska upp palsternackorna. Slå på vinäger och rör ner socker. Rör ordentligt så att allt det goda i botten löses upp. Låt koka ihop så att det bara är en liten simmig seg sky i botten.
  4. Strö örter, citronskal, salt och peppar på palsternackorna. Droppa över skyn precis före servering.