Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Det bästa sättet att laga vinerstadiga rotsaker är ett av de enklaste att råsteka dem i mycket smör. Det fungerar i stort sett med alla rotsaker men är särskilt gott med palsternackor och svartrötter. Servera till skinka eller en getostkräm med lite honung. Eller som tillbehör till nötkött.
- drygt 500 g palsternackor
- 50 g smör
- 1 msk mild olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk ljust muskovadosocker eller farin
- finstrimlat citronskal
- flingsalt, nymald svartpeppar
- Skala palsternackorna och ansa dem. Skär i lillfingerstora stavar (bestäm sjäv vems lillfinger som är lämplig måttstock).
- Lägg med smör och olja i en tjockbottnad teflonpanna. Stek på medelvärme i 10-15 minuter tills ytan är rejält gyllenbrun och det inre helt mjukt (glöm al dente!).
- Fiska upp palsternackorna. Slå på vinäger och rör ner socker. Rör ordentligt så att allt det goda i botten löses upp. Låt koka ihop så att det bara är en liten simmig seg sky i botten.
- Strö örter, citronskal, salt och peppar på palsternackorna. Droppa över skyn precis före servering.