receptmakare: Henrik francke
Portioner: 15
Tid: 30 minuter
Knaprig, lättkaramelliserad müsli som inte kräver idisslande. Variera gärna med andra torkade frukter. Kryddor som kanel eller kardemumma ger fin arom. Receptet kommer ur boken Från mitt kök till ditt, Kakao Förlag.
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl mandel
- 1 dl solrosfrö
- 5 dl havregryn
- 5 dl rågflingor
- 1 dl vetegroddar
- 1 dl havrekli
- 1 dl linfrö
- 1/2 dl strösocker
- 2 msk solros- eller rapsolja
- 2 dl vatten
- 1 1/2 dl torkade aprikoser
- 1 1/2 dl russin
- Sätt ugnen på 200°. Hacka hasselnötter och mandel grovt. Blanda alla torra ingredienser utom russin och aprikoser och häll i en långpanna. Blanda vattnet med oljan och fördela det jämnt över blandningen i långpannan och blanda runt.
- Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills blandningen känns torr. Blanda runt flera gånger under tiden och passa noga så att müslin inte bränns. Låt svalna.
- Klipp aprikoserna i mindre bitar och blanda i aprikoser och russin när müslin har svalnat.