Receptmakare: Magnus Petersson
Portioner: 4
Tid: 1 1/2 timme
Inga krångligheter alls, men riktigt gott.
- 1 kyckling
- Kryddsmöret:
- 75 g rumstempererat smör
- 1 msk dijon provencale
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 10 rosépepparkorn, lätt stötta
- 2 tsk paprikapulver
- 1 nypa cayennepeppar
- 1/2 tsk salt
- några tag med svartpepparkvarnen
- 1 ruska färsk oregano, hackad
- 1 ruska färsk timjan, hackad
- Runtom:
- 100 g champinjoner
- 1 gul lök
- 1 röd lök
- 2 stjälkar selleri
- 1 gul paprika
- 1 grön paprika
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman ingredienserna till kryddsmöret.
- Peta in smörklickar under bröstskinnet på kycklingen. Gör snitt i lårvecken och peta in smör där också. Lägg en stor klick smör inuti pippin och kleta in resten runtom. Lägg kycklingen i en form.
- Kvarta champinjonerna och strimla resten av grönsakerna.
- Lägg resten av ingredenserna runt om kycklingen. Låt gå i ungefär en timme eller tills kycklingen är klar (stick in en kniv i lårvecket. Köttsaften som sipprar ut ska vara klar och utan rosa inslag). Ös då och då. Efter ungefär 45 minuter kan man höja ugnstempen till 225 om man vill ha extra knaprigt skinn tipsar Magnus.
- Servera med blandad sallad och lite av skyn.