Marinerad hästbiff med sichuanpeppar och shiso
receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Tid: 30 minuter
Det här receptet kan varieras efter behag. Om du inte får tag i shiso kan du använda söt thaibasilika eller helig basilika. Rätten blir då en helt annan och god på sitt eget vis.
- 250 g hästbiff
- 1 msk ljus soja
- 1/2-1 tsk chiliflingor (krossad torkad röd chili, gärna koreansk)
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 2 msk finhackad ingefära med skalet kvar
- 1 tsk farinsocker
- 1/4-1/2 tsk sichuanpeppar
- 1/2 tsk fänkål
- 1 krm kanel
- 12 cm purjo
- 12 stora blad shiso
- 2/3 tsk maizena
- 1 1/2 dl vatten
- Till servering:
- Nykokt ris
- Broccoli, gärna ångad
- Skär biffen i strimlor stora som mitt lillfinger (som en normal 13-årings). Blanda med soja, vitlök och ingefära i en skål eller plastpåse.
- Stöt socker och torra kryddor i en mortel. Blanda med köttet. Låt marinera 15 minuter, gärna 30. Men inte längre då förstörs den fina biffsmaken.
- Strimla purjon i 1 1/2 centimeter tjocka bitar. Lägg åt sidan.
- Hetta upp jordnötsoljan i en tjockbottnad teflonpanna på högsta värme. Kolla med en liten bit ingefära att den är riktigt het. Sprid ut köttet och vänta 20 sekunder. Rör om och bryn under långsam omrörning någon minut. Rör inte om för mycket då blir pannan kall.
- Strimla shison tunt. Vänd ner purjon och shison och stek ytterligare några minuter tills purjon mjuknar.
- Vispa ut maizenan i vattnet. Slå över köttet och koka upp till en simmig sås.