Marinerade skogsöron med chili, vitlök och koriander
Milda, geléigt knapriga svampar och en smakrik dressing gör den här sidorätten helt beroendeframkallande. Jag har fått en variant med färska, saltade valnötter, jordnötter och paprika som också är helt genialisk. Så fort jag klurat ut hur man får tag i/preparerar valnötterna återkommer jag med recept på den också!
Tid: 10 min + 30 min blötläggning
2 nävar torkade skogsöron
4 piri-piri eller 2 röd spansk peppar
4 vitlöksklyftor
2 msk ljus soja
2 msk chinkiangvinäger (svart risvinäger)
1/2 tsk sesamolja (rostad)
1/4 kruka koriander
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Lägg i de torkade svamparna och låt koka 1 minut. Tag av kastrullen från värmen och låt svamparna ligga i blöt 30 minuter. Häll av blötläggningsvattnet, skölj med kallt vatten och ställ åt sidan.
Skiva piri-piri och vitlök tunt och blanda med soja, chinkiangvinäger och sesamolja. Låt dra medan svampen blötläggs.
Häll dressingen över svampen och rör om. Låt stå i 15 minuter så att skogsöronen drar åt sig smakerna.
Grovhacka koriander och strö över salladen. Servera.