Sötsyrlig äggcurry

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 45 minuter

Jag älskar att laga olika varianter av äggcurry. Svart kardemumma ger extra spännande smak i den här varianten. Du klarar dig utmärkt utan den, men det ger onekligen extra nördpoäng att hiva i de märkliga röksmakande kapslarna.  Om du inte får tag i svart kardemumma kan den ersättas med 1/2 tsk svart spiskummin som har liknande smak.

Eftersom jag inte hade bruna senapsfrön hemma valde jag att gå en annan väg och piffade till med kalonji, en trevlig men bångstyrlig krydda som är mycket god med linser och potatis. Överdoseras den smakar det räligt beskt och bränt.
Sötsyrligheten då? Jo, den åstadkoms med en sked tamarindexktrakt och en försvarlig dos mörkt muscovadosocker.

Lättkokt eller rostad blomkål smakar lysande i grytan. Bascurryn (själva tomatsåsen) kan användas för en kycklinggryta eller som en sås till lamstek. Om du har svårt att få tag i hela kryddor kan du ersätta dessa med malda. Alla malda kryddor tillsätts då samtidigt som gurkmeja, kanel och chili. Servera gärna med basmatiris.

  • 8 hårdkokta ägg, skalade och halverade
  • 2 dl frysta ärtor
  • 1/2 dl grovhackad färsk koriander
  • Bascurry med tomat:
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 msk smör och rapsolja
  • 1/2 tsk kalonji (eller 1/2 msk brunt senapsfrö)
  • 1/2 msk korianderfrö, grovt krossat
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk mald gurkmeja eller 2 msk finriven färsk
  • 1/3 tsk kanel
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • finhackad färsk chili efter behag
  • 500 g passerade tomater
  • 1 1/2 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 1/2 msk tamarindpasta
  • 3 dl vatten
  • salt
  • Till servering:
  • Ris
  • Kokoschutney eller tjok yoghurt
  1. Skala löken och hacka den grovt. Hetta upp oljan med senapsfrö, koriander och spiskummin. Så fort kalonjin/senapsfröna ger sig från ett litet knäpp vänder du ner löken. Stek på medelvärme under omrörning tills löken fått färg och mjuknat. Vänd ner gurkmeja, kanel, ingefära och chili och fräs i ett par sekunder under omrörning. Dra raskt grytan av spisen om det blir för varmt.
  2. Blanda ner på tomater, tamarind, socker och vatten. Låt puttra med locket på glänt i minst 30 minuter, gärna en timme. Smaka av med socker, salt och chili.
  3. Vänd ner de frysta ärtorna och låt koka upp. Vänd försiktigt ned ägghalvorna och värm försiktigt i 5 minuter. Lägg upp på vackert fat och strö över koriander. Servera med kokoschutney eller yoghurt.