Minimalistisk chokladmousse (enligt Hervé This m fl)

Portioner: 4 små

Tid: 20 minuter

Ingredienserna till den här desserten har du alltid hemma om du är det minsta förtjust i choklad. Till receptet duger dock bara en riktigt förstklassig choklad eftersom det enbart är chokladens egna smak som förstärks. Undvik sorter med hög syra eom lätt kan bli dominerande. Vattnet kan ersättas av Earl Grey-te eller annan smakrik vätska. Perfekta mängden vatten beror påvilken choklad du använder.

  • 2 dl vatten
  • 225 g mörk choklad minst 70% kakao
  1. Bryt chokladen i bitar och lägg i vattnet i en lien tjockbottnad kastrull. Smält på låg värme under omrörning och vispa försiktigt till en tjock smet. Låt svalna något.
  2. Ordna ett isbad i en stor skål med lite vatten och is. Jag brukar använda frysklampar i vattnet och ställa skålen ovanpå. Häll upp chokladsmeten i en liten skål. Vispa smeten i isbadet tills en gräddliknande mousse bildats. Det tar ungefär fem minuter. Vispa inte för hårt då blir moussen grynig. Då går det bra att försiktigt smälta om smeten.
  3. Klicka upp i glas och kyl. Ta fram i god tid före servering så att moussen blir rumstempererad.