
Partystarter med ädelost och bacon
Skrivet av
i
Eleonora, som i bloggvärlden är mer känd som Pytte, kom tvåa i tävlingen Årets Potatisstjärna med det här eminenta snackset. Eleonora skriver själv: Det är krispigt, det är krämigt, det är ett friterat litet Kinderägg med en ack så god överraskning inuti. Ät varma till en iskall öl!
Ingredienser
400 g mjölig potatis, t ex King Edward
1/2 dl crème fraiche
1 msk smör
1 pkt bacon
140 g ädelost, t ex Kvibille
1/2 dl finskuren gräslök
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko eller ströbröd
ca 1 liter neutral olja till fritering
nymald svartpeppar, ev salt
400 g mjölig potatis, t ex King Edward
1/2 dl crème fraiche
1 msk smör
1 pkt bacon
140 g ädelost, t ex Kvibille
1/2 dl finskuren gräslök
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko eller ströbröd
ca 1 liter neutral olja till fritering
nymald svartpeppar, ev salt
Portioner: 40 små bollar eller 20 större
Gör så här:
- Skala potatisen, dela dem i stora bitar och sjud dem mjuka. Strimla baconet och stek det gyllene, låt rinna av på hushållsppper. Ställ åt sidan.
- Kör snabbt i matberedare tillsammans med crème fraiche och smör. Kör inte för länge då blir moset segt. Ställ moset i kylen att svalna.
- Hacka eller smula osten grovt och vänd ner i potatisen tillsammans med gräslök och bacon. Smaka av med peppar; ytterligare salt behövs förmodligen inte.
- Forma 2 rullar, ca 2 cm i diameter, med hjälp av plastfolie. Vrid åt rullarna hårt och lägg i frysen i ca 30 minuter, tills de stelnat nog att skära i fina bitar. Skär varje rulle i ca 20 centimetertjocka skivor. Forma försiktigt till bollar.
- Doppa bollarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Se till att de täcks ordentligt runt om vid varje moment, annars kan osten lätt rinna ut under friteringen.
- Hetta upp oljan till ca 180°C, eller tills en vit brödbit ganska snabbt blir gyllene. Fritera bitarna i någon minut tills de fått fin färg. Låt rinna av på lite hushållspapper och servera, helst varma!