Pepparkaksfocaccia

Receptmakare: Anna Sjögren

Portioner: 16 stora bitar

Tid: 2 timmar och 30 minuter

Jag älskar vinterkryddorna: ingefära, kanel, kardemummakärnor och nejlikor. Här kommer en kryddsmakande bull-focaccia. Fyll hålen med vinterkryddor, inte bara kanel och kardemumma den här gången, och mörkt socker. Lärde mig en gång av en bagare att alltid ha potatismjöl i bullfyllning, för då stannar nämligen alltsammans kvar i bullarna och rinner inte ut på plåten.

  • 7 dl vetemjöl
    25 g jäst
    1 dl socker
    1 ägg
    1/2 tsk salt
    100 g smör
    2 1/2 dl mjölk
  • Fyllning:
  • 50 g smör, rumsvarmt
    1 tsk vaniljsocker
    1/2 tsk ingefära, malen
    1 tsk kardemumma,mortlad av dig själv
    1/2 tsk nejlikor, malda
    2 tsk kanel, malen
    1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
    2 tsk potatismjöl
    1 dl grädde eller mjölk
    ev 50 g hackade mandlar eller hasselnötter
    Att strö över: några matskedar råsocker
  1. Lägg mjöl, jäst, socker, ägg, salt och smör i degbunken. Helst i en
    bunke som hör till en degblandarmaskin. Sätt igång maskinen och
    tillsätt mjölken. Det blir en lös deg. Låt maskinen arbeta degen i 5-7
    minuter eller tills den har blivit riktigt smidig. Saknar du degblandare
    går det bra att använda elvisp med degkrokar istället.
  2. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 1 timme. Smält smöret
    och häll det i långpannan, eller ta neutral rapsolja. Ös upp degen i
    långpannan och platta ut den med mjölade händer. Täck
    med plast och låt jäsa 1 timme.
  3. Vispa under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen med elvisp.
  4. Gör hål i den jästa degplattan och fyll hålen med fyllningen. Strö över råsocker och ställ in hela härligheten i 225˚C ugn, sänk värmen till 200˚C och grädda i ca 25-30 minuter.