Persisk kvittenmarmelad med kardemumma och citron
Vill man ha en mer traditionell marmelad kokar man med lock mesta tiden och då består marmeladen av kvittenbitar i en tjock lag. Jag använde rårörsocker och kokade marmeladen i tre timmar, en lång stund utan lock och fick då en fast marmelad.
Tid: 3-4 timmar
1 kg kvitten
3 dl vatten
750 g socker, ev rårörsocker
3 msk citronsaft ev
1 msk rivet citronskal
½ tsk kardemummakärnor, hela
- Skala kvitten och skär i kvartar på längden, är frukterna stora kan de behöva delas i fler klyftor. Kärna ur och skiva klyftorna tvärs över.
- Koka upp kvitten och vatten i en kastrull, koka i 20 minuter.
- Tillsätt socker, citronsaft, citronskal och kardemummakärnor.
- Lägg på lock och koka på låg värme i upp emot tre timmar. Rör om då och då.
- Häll upp på rena burkar. Sätt på locket och låt burken svalna upp och ner. Förvara svalt.