receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 80 minuter (plus jäsning av deg)
Pissaladiere, eller fransk lökpizza, har sin hemvist trakterna kring Nice och är en av mina absoluta favoriträtter. Kombinationen av sötstekt, lite oljig lök, torrsmuliga sardeller och smakrika oliver är perfekt comfort food för sådana där dagar då man känner sig lite less på världen i största allmänhet.
Anledningen till att jag inte ger något degrecept är att det inte behövs (och att jag inte mätte upp ingredienserna noggrant nog). En vanlig pizzadeg är allt som krävs. Men halverar man jästmängden och tillsätter en knapp deciliter rågsurdeg blir det närmast gudomligt om man låter degen långjäsa, gärna fem timmar eller mer!
- 1 sats pizzadeg, gjord på 4 dl vätska
- 1 kg gul lök
- 6 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 2 tsk timjan
- 2 lagerblad
- salt, svartpeppar
- 2 askar raka sardeller, avrunna
- några nävar kalamataoliver
- Skala och skiva löken tunt och hacka vitlöken fint. Hetta upp olivoljan i en gryta eller stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, timjan och lagerblad och stek löken på låg värme (den får inte ta färg) tills den är helt mjuk och söt och nästan, men bara nästan, börjar falla samman (40 – 50 minuter). Smaka av med salt och svartpeppar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje bit till en ganska tjock, lite avlång pizza. Fördela löken ovanpå pizzorna, lägg sardellerna i ett diagonalt rutnät över löken och lägg en oliv i mitten av varje ruta.
- Grädda pissaladieren i 15 – 20 minuter i mitten av ugnen tills degkanterna fått färg. Pass på så att inte löken bränns bara!