Recept: Busenkel gurksallad

Idag har jag plåtat gurka åt Sydis. Då mindes jag den här gurksalladen jag brukade laga när jag bodde några månader i Oxford. Minnet var så trevligt att jag beslöt att dela med mig.

Busenkel gurksallad

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

Enkel, god sallad som passar bra till inkokt eller lätstekt lax eller rimmad kyckling.

  • 1 medelstor gurka (eller två små som på bilden)
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk socker
  • 1 msk finskuren gräslök
  • 1 msk finskuren färsk dragon
  • salt, nymald vitpeppar
  1. Skala gurkan och skiva tunt. Salta lätt och vänd runt i ett durkslag. Låt ligga och dra 15 minuter.
  2. Halvera löken på längden, skala och finhacka. Blanda med grädde och övriga ingredienser.
  3. Klappa gurkan torr lite hårdhänt med hushållspapper så att all vätska pressas ut.
  4. Vänd runt gurkan med såsen och servera bums.

Kommentarer

4 svar till ”Recept: Busenkel gurksallad”

  1. Yummy!

    Testa gärna blasten från gul eller röd lök och/eller vitlök som alternativ till gräslöken. Då kan man även utesluta schalottenlöken.

  2. Mmm, gurka och dragon som är så gott ihop! Längtar efter sommarens rejäla dragon.

  3. Peter, Linköping

    Tjocknar grädden av vinägern?

  4. Anna i Bryssel

    Enär gurkor enligt folktron innehåller mer vatten än havet ställer jag mig tveksam till den tredje instruktionen: ”Klappa gurkan torr lite hårdhänt med hushållspapper så att all vätska pressas ut.”

Fler inlägg