Recept: Marinerad fläskfilé med sambal badjak päron och sallad

Fläskfilé. Jag undviker den i det längsta men i går måste jag provlaga ett recept å tjänstens vägnar och en halv filé blev över. Där låg den. Den visste vad jag skrivit om att filén är djurets onödigaste och mest övervärderade bit. Jo, jag är säker på att den visste. Jag tittade på den, den bligade surt tillbaka. Sen tog jag fram en burk sambal badjak och vi blev sams.

Sambal badjak är till skillnad mot den råe sällen, släktingen oelek, en mildare variant där chilin stekts med schalottenlök. Den är trevligt söt, rostad i smaken, lagom stark och en sann vän i nöden (läs: då man är ensam i köket med en fientligt sinnad fläskfilé när skymningen faller). Du hittar den i välsorterade storköp och på asiatiska butiker.

Marinerad fläskfilé med sambal badjak  päron och sallad

Receptmakare: Lisa förare winbladh

Portioner: 2

Tid: 20 minuter+1 timmes marinad

Till och med fläskfilé blir gott med sambal badjak. Nuff said. Gröna bönor eller små bitar kokt broccoli är trevligt i salladen om du råkar ha det till hands. Du Kan också steka med lite strimlad morot tillsammans med filén.

  • 250 g fläskfilé
  • 1 1/2 msk sambal badjak
  • 1 msk ljus soja, t ex japansk
  • 1 litet päron
  • 1 msk lime
  • fina salladsblad
  • 1/2+1 msk rapsolja
  • ett par droppar sesamolja
  • 2 msk hackade rostade salta jordnötter
  1. Putsa fläskfilén genom att skära bort alla vita sega hinnor. Skär filén i bitar ca 3×4 cm eller så. Lägg i en liten plastpåse eller skål och gojsa runt med sambal och soja. Låt ligga i minst 30 minuter, gärna 60.
  2. Skölj salladen noga. Slunga eller klappa den torr. Dela i munsbitar. Sväng runt med 1/2 msk rapsolja, pressad lime och sesamolja. salt lätt. Skiva päronet. Arrangera salladen och päronet på tallrikar.
  3. Hetta upp 1 msk olja i en tjockbottnad teflonpanna på hög värme. lägg ner fläskfilén och låt den ligga 30 sekunder. Rör om. Fortsätt steka tills filébitarna är vackert rosa i mitten. Rör om då och då.
  4. Toppa salladen med fläskfilén. Strö jordnötter över. Ät bums.

Kommentarer

4 svar till ”Recept: Marinerad fläskfilé med sambal badjak päron och sallad”

  1. Bums – mums! Badjak måste jag omedelbart leta upp, låter som en strålande “gör allting gott”-röra.

  2. Den låter som något som bör bo i min kyl. Borde bli kompis med kycklinglår, no?

  3. Dödsbundis med kycklinglår!

  4. Peter, Linköping

    Sambal badjak var en av mina första röror. Köpt i blindo men ändå ett progressivt val. Funkade bra till mycket minns jag, speciellt till korvgrytor. Rejält lökdopad.