Rostad färsk majs med potatis och svartkål

Idag låg det majskolvar, potatis och svartkål i Stora baslådan från Årstiderna (Jag fick lådan, jag förmånsbeskattar för den. Så det här kan betraktas som ett sponsrat recept.)  Vi åt den till älgpörkölt, snart kommer recept på denna ljuvliga umlaut-orgie. Men den här rätten duger till utmärkt middag med bara ett eller två stekta ägg och en sallad. Vegan? Köp vegobiffar från Ekko Gourmet eller brassa egna. Komplettera gärna med en syrlig tomatsås.

Naturligtvis kan du laga rätten på fryst majs men den färska majsen är magisk eftersom den är så smakrik och blirt trevligt sprödseg. Riktigt briljant blir resultatet om du använder grovmalt paprikapulver och de milda fruktiga koreanska chiliflingorna.

Kom i håg att spara mittstocken på majskolvarna i frysen. Plocka fram och använd när du kokar buljong på kycklingskrov eller bara grönsaker, de avger en fruktig och mustig sötma som bär fram andra smaker. Men låt dem inte sjuda med längre än en kvart, jag tycker att de får en lätt jordig ton när de långlagas.

Gillar du receptet? Vad bra! Dela det gärna på sociala medier så bidrar du till världsglädjen. Glöm inte att tipsa dina vänner om Taffel!


Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Du behöver: 

2-3 stora färska majskolvar
1 msk+2 msk+1 tsk olivolja
4 stora blad svartkål, palmkål eller grönkål
700 g tvättad skalpotatis av fast typ
1 stor klyfta vitlök (eller mer om du är pervers)
3/4 msk grovt paprikapulver eller 1/2 msk vanligt
Herbamare
salt, chiliflingor efter behag

Gör så här: 
  1. Ta bort blad och silke från majskolvarna. Halvera kolvarna så att de blir lättare att hantera. Ställ kolvarna på högkant på en skärbräda. Skär bort majskornen tätt intill mittstocken med en rejäl vass kniv.
  2. Repa bladen från grönkålen. Skiva stjälkarna ganska tunt men undvik den träiga delen (smaka dig fram). Tärna potatisen grovt
  3. Rosta majsen och de skivade kålstjälkarna med 1 msk olivolja i en stor wok eller stor kraftig stekpanna tills massen är brunfläckig. Ha i den finstrimlade kålen sista minuterna. Tippa upp blandningen i en skål och ställ åt sidan.
  4. Stek potatisen på hög medelvärme med 2 msk olivolja tills den är brynt och mjuk men stunsig. Kanske behövs lite mer olja? Salta lätt precis i början. Under tiden: Skala skiva och mortla vitlökslyftan till fint mos med lite salt och rör ner lite olja.
  5. Fös potatisen åt sidan och stek helt snabbt vitlöksmoset tills det doftar sött. Blanda runt och vänd ner paprikapulver och chiliflingor och stek ytterligare någon minut.  
  6. Rör ner majsblandningen, värm och smaka av med Herbamare.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh