Sallad på kålrabbi, ost och dillfrö
Kålrabbi är en delikatess i paritet med sparris. Ändå äter vi pinsamt lite av den i Sverige (och hemma hos oss). Konsistensen är fin och mjöll, smaken en förädlad kålarom. Salladen smakar utmärkt med rökt lax och skinka. Gärna på grovt rågbröd med smör. Lite strimlat äpple är gott i.
Tid: 15 min
1 liten kålrabbi
1 msk gräddfil eller creme fraiche
1/2 msk söt skånsk senap
1 1/2 msk kallpressad rapsolja
2 msk finriven västerbotten eller prästost
1/3 tsk sellerifrö (eller dillfrö)
1 msk finhackad gräslök
kanske ett par droppar äppelcidervinäger
nymald svartpeppar
- Skala kålrabbin och trimla den i tunna stavar. Sjud stavarna i lättsaltat vatten så att de precis mjuknar en minut och låt dem sedan ånga av sig i ett durkslag. Om kålrabbin är riktigt mör kan du hoppa över detta och använda den rå.
- Rör samman senap och gräddfil. Tillsätt oljan lite i taget. Rör ner osten. Tillsätt lite mjölk eller vatten om dressingen är för tjock. Krossa sellerifröna lätt i en mortel och blanda ner dem.
- Vänd samman dressingen med den avsvalnade kålrabbin. Låt stå och samla smak i minst en kvart, gärna en timme. Strö över gräslöken precis före servering.