Det här med att utlova en grön vecka kan mycket väl vara det bästa jag gjort. Ändå har jag redan förbrutit mig mot allt som är heligt. Men vänta, en sak i taget!
Vad som är bra (och då menar jag verkligen asbra) är att jag tvingat mig själv att upptäcka och återupptäcka ingredienser för att göra vegokäket mer intressant och proteinsuget mindre skriande. Till exempel har jag lyckats lokalisera fryst panir. Ni vet, den mjölksöta småsega färskosten från Indien som står mitt hjärta så nära men ändå varit så gäckande. Mer om var jag hittade den och en utförlig rapport om dess prestanda får ni dock först om några dagar. Jorå, ni behöver inte berätta det: Den ricottaliknande varianten kan man göra hemma, men den fasta varianten är mycket godare och kräver mer expertis …
En annan gammal kärlek är de saltade ägg jag köpte på China Market (numera Asian Market). Dock handlade det inte om ankägg, som med förkärlek saltas in i Asien, utom om vanliga hönsägg. Förpackningen är ljuvlig med remsor av strimlade kolorerade magasin som emballage. Vi har en del att lära av Asien om återvinning. Jag har både saltat och picklat ägg tidigare men nu var det ett bra tag sen. Lager har ett recept om du vill kirra egna. Ett roligt recept som kräver mindre utrymme hittade jag här.
Saltade ägg har en rikare och mer köttig smak än vanliga kokta ägg. Och eftersom jag redan har ett smått perverst förhållande till vanliga kokta ägg kan ni föreställa er orgierna som firats i mitt kök under eftermiddagen. Nej förresten, det är ni alldeles för pryda för.
Resultatet blev inte bara en sallad utan också ett övertramp. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att ha en tesked fisksås (OK, två) i salladen jag komponerade till äggens ära. I valet mellan att kränka äggen och att sälja ut min heder var valet lätt. Men om ni är mer renhjärtade än jag kan ni ersätta med ljus soja.
Till den utmanande salladen med saltat ägg passar det fint med något så beskedligt som friterad tofu. Men salladen platsar också suveränt på asiatiskt kryddat griskött som t ex en långlagad karré. Eller asiatiska crabcakes. Eller …
Sen är det ju det där med variationer. Vintertid slinker det ner ananas i salladen. På somaren är det bättre att laga rätten förstärkt med fint tärnade tomater. Egentligen har jag svårt med kombon kokt ägg och rå tomat/ananas men med de saltade äggen funkar det fint av någon lustig anledning. Det där svavliga äggen kan ha har liksom mildrats och förfinats tack vare ett par veckors insaltning. När du använder gurka kan du gott öka på mängden socker och pressad lime.
Du kan också ersätta sellerin helt med ångade gröna grönsaker som bokchoy, mangold eller spenat.
Friterad tofu och sellerisallad med saltat ägg
Receptmakare: Lisa förare winbladh
Portioner: 2 som en liten rätt
Tid:20 minuter
- 1 pkt (200 g) friterad tofu
- 2 dl neutral rapsolja till stekning
- Sellerisallad:
- 1 saltat ägg
- 2 stjälkar selleri
- 1/2 msk finhackad späd ingefära
- 1 dl fintärnad ananas, gurka eller tomat
- 2 små schalottenlökar, helst asiatiska
- 1 röd thaichili, ca 5 cm
- 2 tsk fisksås eller ljus soja
- 1 nypa socker
- 1 msk pressad lime
- Till servering:
- Färsk babyspenat
- Plockade blad av asiatiska örter t ex shiso och koriander
- Sjud äggen i tio minuter. Lägg omedelbart i kallt vatten.
- Skölj och ansa sellerin. Strimla den tunt på snedden. Lägg i en skål. Skala och skiva shalottenlöken. Skala och finhacka ägget. Finhacka chilin med kärnor och allt. Tillsätt övriga ingredienser.
- Hetta upp oljan i en teflonpanna tills den är riktigt het. Stek tofun någon minut på varje sida så att den puffar upp och blir gyllenknaprig.
- Servera tofun på en bäd av gröna blad och toppa med sellerisalladen.
PS: Kan ni också som kör grönt påminna mig lite så att jag kan länka till era smarriga recept.
Kommentarer
3 svar till ”Saltade ägg: Serendipitet i köket”
Jag kör grönt denna veckan. Problemet är att få ihop tiden till att fundera ut och laga måltider jag inte är van vid.
Igår blev det indisk blomkålsgryta som inte blev någon höjdare. Tyvärr har jag resterna i matlådan idag, men det får gå. Jag känner att jag behöver fler snabba, mättande vegetariska recept annars är det lätt att ta till halvfabrikaten, som köpta vegebiffar.
Jag har en vegofrivecka, precis som vanligt, men tänkte ändå att nu får det vara dags för nån slags vegomat, kanske nån typ av udda Lisaägg igen. Frågan är, hur färska är pinfärska ägg och hur vet man att äggen är pinfärska nog för insaltning?
Jag prövade att göra te-ägg med lyckat resultat senast du skrev om det så nu kanske jag får pröva att salta ägg också. Frågan är om du kommer skriva om tusenåriga ägg också…