Selmas släta pumpasoppa
Receptmakare: anna billing
Portioner: 4 som smårätt
Tid: 30 minuter
Det går givetvis även bra att använda renodlade matpumpor med fast kött, som muscatpumpa eller butternutsquash.
Kärnorna kan du torka och rosta i pannan med olivolja och lite salt och strö över soppan. Eftersom jag nyss propagerat för salvian föll det sig naturligt att peta i några blad även här. Det kan man förstås låta bli om man känner att man riskerar en överdos; libbsticka eller stjälkselleri funkar fint som alternativ. Vill man prova på verklig försakelse finns det kanske heller ingen anledning att riva parmesanost över alltihop. Helt onödigt.
- 500 g pumpakött
1 potatis
½ liter kycklingbuljong
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk turkisk yoghurt
3 stora salviablad
salt, svartpeppar efter behag - Till servering:
Rostade pumpakärnor - Salviablad
- Riven parmesanost till servering
- Tärna lök och potatis och koka den med vitlöksklyftan, salvian och pumpaköttet i buljongen tills alla ingredienser är mjuka och stärkelsen i potatisen fått soppan att tjockna.
- Tillsätt yoghurten och mixa alla ingredienser släta med stavmixer. Salta och peppra.
- Servera i skålar och toppa med riven parmesan, rostade pumpakärnor eller fint strimlad salvia.