Skinktrubbel och ny grönkål

Problem, vem vill skriva om problem? Inte jag i alla fall...

Därför tänker jag inte skriva om hur jag fick tuppjuck mitt i det pressade schemat på lillejulafton då jag öppnade min julskinka från Kullagris och insåg att den var rökt (vilket inte framgick av paketet).
Rökt! Jag som absolut vill ha en rimmad, kokad  med diverse grönsaker till en härlig buljong, som sedan används till långkålen. Så vill jag ha det. På jul.

I vanliga fall har jag har absolut inget emot rökt skinka, men som julskinka - nej. Jag satte mig ner och tänkte på alla carbonaror och pyttipannor jag skulle kunna svänga ihop på den rökta. Sedan lubbade jag iväg till lanthandeln i byn strax innan stängning för att köpa mig en ny, rimmad.

Av samma anledning som ovan behöver jag egentligen inte alls gå in på att de bara hade gigantiska skinkbjässar kvar och att jag inte fick ner den i grytan, att grannens gryta visserligen var stor nog men inte klarade induktionshäll och att jag till sist blev räddad av Garagebageriet och fick koka skinkf-n i deras stora skållningsgryta.

Nej, sådant där är helt oviktigt så här i efterhand. Både skinkan och  julaftonen blev precis så som jag önskat mig. Vi har redan gjort en rökt carbonara till vännerna och snart karvat oss igenom hela julskinkan. Därför kan vi istället gå direkt på årets upphottade långkål som faktiskt kommer gå till historien som min godaste.  Med avstamp i Andalusien landade vi ändå mitt i Halland. God fortsättning! 

Långkål på Annas vis

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4 som tillbehör

Tid: 30 minuter

Den här långkålen är inspirerad av ett andalusiskt recept på gräddstuvad spenat och den godaste och vackraste kål jag gjort, även om släktskapet med originalet består. Som tack till E, som tipsade mig om spenaten, är detta en vegetarisk anpassning till henne, men själv lagar jag den gärna med skinkspad och flott.

 • 275 g repad grönkål
 • 1 liter grönsaksbuljong (skinkspad)
 • 1/2 tsk torkad körvel
 • 1/2 tsk stött fänkålsfrö
 • Smör (skinkflott) till stekning
 • 1 msk flytande honung
 • 1 dl vispgrädde
 • 1/2 dl hasselnötter
 • 2 msk gula russin
 • Vitpeppar
 • Salt
 1. Skölj och rensa grönkålen. Riv av bladen från de tjocka nerverna.
 2. Koka upp 1 liter grönsaksbuljong (eller skinkspad från julskinkekok, spad från ugn måste spädas)
 3. Koka kålen i cirka 7 minuter (japp det räcker här). Den ska inte tappa grönskan.
 4. Ta upp kålen och pressa ur vätskan. Buljongen kan sparas till grönsakssoppa. Strimla kålen fint.
 5. Rosta hasselnötterna i en het, torr panna. När de mörknar kan du gnugga av skalen i en kökshandduk. Hacka nötterna lite grovt.
 6. Smält en klick smör (skinkflott) i stekpannan och fräs kålen i fettet.
 7. Späd med grädden och låt den reducera lite, men det här receptet är inte så krämigt som annars. Tillsätt honungen och krydda med körveln, nystött vitpeppar och fänkål. Smaka av med salt.
 8. Blanda i russinen och strö över de rostade nötterna. Servera på julbordet som vegetariskt alternativ eller ät andra vinterdagar för att det är så himla gott.

Bild för Anna Billing
2009-12-28
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing