Skinktrubbel och ny grönkål
Problem, vem vill skriva om problem? Inte jag i alla fall...
Därför tänker jag inte skriva om hur jag fick tuppjuck mitt i det pressade schemat på lillejulafton då jag öppnade min julskinka från Kullagris och insåg att den var rökt (vilket inte framgick av paketet).
Rökt! Jag som absolut vill ha en rimmad, kokad med diverse grönsaker till en härlig buljong, som sedan används till långkålen. Så vill jag ha det. På jul.
I vanliga fall har jag har absolut inget emot rökt skinka, men som julskinka - nej. Jag satte mig ner och tänkte på alla carbonaror och pyttipannor jag skulle kunna svänga ihop på den rökta. Sedan lubbade jag iväg till lanthandeln i byn strax innan stängning för att köpa mig en ny, rimmad.
Av samma anledning som ovan behöver jag egentligen inte alls gå in på att de bara hade gigantiska skinkbjässar kvar och att jag inte fick ner den i grytan, att grannens gryta visserligen var stor nog men inte klarade induktionshäll och att jag till sist blev räddad av Garagebageriet och fick koka skinkf-n i deras stora skållningsgryta.
Nej, sådant där är helt oviktigt så här i efterhand. Både skinkan och julaftonen blev precis så som jag önskat mig. Vi har redan gjort en rökt carbonara till vännerna och snart karvat oss igenom hela julskinkan. Därför kan vi istället gå direkt på årets upphottade långkål som faktiskt kommer gå till historien som min godaste. Med avstamp i Andalusien landade vi ändå mitt i Halland. God fortsättning!
Långkål på Annas vis
Receptmakare: Anna billing
Portioner: 4 som tillbehör
Tid: 30 minuter
Den här långkålen är inspirerad av ett andalusiskt recept på gräddstuvad spenat och den godaste och vackraste kål jag gjort, även om släktskapet med originalet består. Som tack till E, som tipsade mig om spenaten, är detta en vegetarisk anpassning till henne, men själv lagar jag den gärna med skinkspad och flott.
- 275 g repad grönkål
- 1 liter grönsaksbuljong (skinkspad)
- 1/2 tsk torkad körvel
- 1/2 tsk stött fänkålsfrö
- Smör (skinkflott) till stekning
- 1 msk flytande honung
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 dl hasselnötter
- 2 msk gula russin
- Vitpeppar
- Salt
- Skölj och rensa grönkålen. Riv av bladen från de tjocka nerverna.
- Koka upp 1 liter grönsaksbuljong (eller skinkspad från julskinkekok, spad från ugn måste spädas)
- Koka kålen i cirka 7 minuter (japp det räcker här). Den ska inte tappa grönskan.
- Ta upp kålen och pressa ur vätskan. Buljongen kan sparas till grönsakssoppa. Strimla kålen fint.
- Rosta hasselnötterna i en het, torr panna. När de mörknar kan du gnugga av skalen i en kökshandduk. Hacka nötterna lite grovt.
- Smält en klick smör (skinkflott) i stekpannan och fräs kålen i fettet.
- Späd med grädden och låt den reducera lite, men det här receptet är inte så krämigt som annars. Tillsätt honungen och krydda med körveln, nystött vitpeppar och fänkål. Smaka av med salt.
- Blanda i russinen och strö över de rostade nötterna. Servera på julbordet som vegetariskt alternativ eller ät andra vinterdagar för att det är så himla gott.
Kommentarer
Halland även här alltså! Precis som du har jag västgötapåbrå, så det är ju bekant sen tidigare. jag är från Hjo, vartifrån kommer du?
Jag är född i Lund, men min mamma växte upp i Borås och min pappa i lilla Svenljunga. Tillbringade många somrar där och saknar skogssuset emellanåt. Den halländska långkålen har dock gjort succé hos alla skåningar jag bjudit, så den är ett större julmåste än både röd-och brunkålen ;-) Vi hade ett finfint recept på "bonnakörv" som tyvärr brann upp. Är det ngn västgöte som kan fixa fram det skulle jag bli tårögd.
Rimmad julskinka som kokas för spadets skull är en självklarhet, västgöte som jag är.
Hade en liknande upplevelse förra julen med skinkor, grytstorlekar, protesterande induktionhällar och panikrusning till grannkrogen för lån av gryta.
Vad skönt, jag är inte ensam!
Rökt julskinka? Alltså, kallades den julskinka?
Men i Skåne är den lättrökta varianten ganska vanlig. Varför? undrar vän av ordning.
Lisa, för att den lättrökta skinkan är godare. Förra julen fick jag inte tag på någon och det var sannerligen inte kul. Den lättrökta har mer smak, doppspadet likaså. Fast smaken är ju som bekant delad och tur är väl det.
Susanne F: Ja, visst skrattade jag lite åt att det inte hade varit något problem hos en vän av rökt julskinka... ;-) Kan bara tillägga att för att vara lättrökt var skinkan ovanligt "hårdrökt", fick makrillassociationer.
Lisa: I J-Ö Swahns matlexikon står det, lite förkortat, om rökning i Norden:
Metoden passade bäst i de danska och sydsvenska gårdar där det fanns kupolkök, kök bestående av en slags utvidgning av skorstenens nedre del. Då kunde man hänga upp skinkor och annat i skorstenen som röktes under tiden man använde eldstaden som vanligt. Norröver rökte man i bastun (basturökt). Rökning var ovanlig i västra delarna av landet.
Är detta kanske svaret?
Även jag är en stor fan av grönkål och din variant måste definitivt avprovas! Gjorde förövrigt grönkålssoppa på spadet av ugnsbakad rökt skinka, och det var himlans gott kan jag tillägga... Så det så ;-)
Testade långkål för första gången i år och det var verkligen jättegott. Förutom att vi lagat din havtornscumberland under helgerna har vi också testat membrillon (eller vad den där kvittengeléen nu heter) till osten. GOTTTT!
Tycker fröken Dill
Fröken Dill: Wow, vad roligt! Man vet ju aldrig när mn labbar ifall andra tycker lika mycket om resultatet som man själv.
Emma: Jag delar inte fullt din åsikt men jag är beredd att dö för din rätt att framföra den. ;-)
Sidor