Slowjuicern på nya äventyr: Kall tomatsoppa med asiatisk kryddning

Att använda en slowjuicer till kalla soppor är lite av en uppenbarelse. I en mixer och en juicecentrifug piskar man nämligen in stora mängder av alla aromämnens ärkefiende: luft. När det gäller soppor på kokta eller rostade grönsaker är slowjuicern inte lika revolutionerande eftersom de ömtåligaste aromämnena redan är borta och mer stabila bildats under tillagningen. Men även soppa på rostade tomater blir betydligt godare om den passeras eller juicas.

Det här receptet är mest en skiss, noggran avsmakning krävs alltis. Soppan kan varieras i det oändliga med de råvaror du har til hands. Att lattja med melon och asiatiska kryddor är mycket givande. Vill du ha en krämig soppa? Juica ner en näve cashewnötter, mandel eller kokos som fått ligga i blöt över natten. (Spar skröfset till granola.)

Det är viktigt att ge soppan ett rejält chilibett, annars blir den sliskig. Kyl helst alla grönsaker i god tid, då blir den friskare i smaken. Det är troligen en myt att mogna tomater tappar smaken i kylen, däremot avstannar mognaden. Alltså: halvmogna tomater framme, tomater som riskerar att bli övermogna i kylen. När tomater mognar framme får de en lite muggigare smak än om de mognar på sin planta. Då rekommenderas en dos ingefära och lime för att pigga upp dem.


Portioner: 4 portioner som förrätt
Tid: 15 minuter
Du behöver: 

6-8 stora mogna tomater
1/2 gurka
1 liten mogen mango eller 2 nektariner
1/2 mild vitlöksklyfta
1/2 lime med skal
1 tumme ingefära
färsk röd chili eller chilisås t ex sri racha
1/2-1 msk fisksås (eller 1 msk ljus miso + en gnutta Herbamare)
cirka 1/2 tsk salt 

TILL SERVERING:

finhackad paprika
finhackad rödlök
ev finhackad blekselleri
koriander eller libbsticka
skalade räkor eller tofutärningar

Gör så här: 
  1. Kyl helst alla grönsaker i god tid. Skär upp tomat och gurka i lagom bitar för juicern. Skala gurkan om du vill ha vackrare färg. Skär bort mango i stora bitar från kärnan och skär bort skalet. Lime (med skal) och ingefära skivas tunt.
  2. Kör frukt, grönsaker, ingefära och ev chili genom juicern. Använd den lite grövre silen om sådan finns, då får du trevlig struktur på din soppa. Smaka av med chili, fisksås eller miso och salt. Mer chili dämpar sötman. Kyl om det behövs eller lägg i en isbit.
  3. Servera med roliga tillbehör, extra chili och limeklyftor.

 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh