Recptmakare: Jens Linder
Portioner: 16 stora kolor
Tid: 30 minuter+tid att stelna
Det här är en riktigt mustig och smakrik vuxenkola, att njuta efter en finare middag.
Kulprov görs så här: Droppa ett par droppar av den heta kolasmeten i kallt vatten. Dropparna ska bli runda, fasta och sega. Lita alltid på kulprovet mer än på den temperatur som din termometervisar. Både digitala och andra termometrar kan visa fel på flera grader.
Tips! Gnid in decilitermåttet med olja innan du mäter upp sirap och honung.
- 5 dl rött portvin
- 5 dl flytande honung
- 50 g normalsaltat smör
- olja, till långpannan
- Sjud portvin och honung i en tjockbottnad kastrull utan lock cirka 20
- minuter. Kontrollera konsistensen med hjälp av kulprovet när den kritiska temperaturen börjar närma sig. Den exakta temperaturen för denna kola varierar beroende på vilken honung och vilket portvin man använder, så lita på kulprovet. Rör om med en träslev under hela tillagningen. Se till att smeten inte bränner fast vid kanterna.
- Ta kastrullen av värmen. Blanda ner smöret och häll omedelbart upp kolan
i en oljad långpanna cirka 30 x 30 cm. Låt stelna. - Skär upp i bitar med en vass kniv. Slå in kolorna i smörpapper eller annat
- papper.