Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Den här rätten lagar vi ofta i olika varianter. Grönsakerna varieras eftersäsong. På vintern blir det strimlad vitkål och frysta ärtor. Om sensommaren (då bilden togs) blir det zucchinitärningar och körsbärstomater. Eller kanske gröna bönor …
Var beredd på att det krävs lite tålamod. Färsen ska verkligen stekas läderseg och intensiv i smaken för att rätten ska fungera.
Jag använder gärna klimatsmart viltfärs till rätten. Den välhängda smaken passar oerhört bra med de asiatiska tonerna. Men glad gris med knorr platsar också. Om du vill kan du servera nudlar eller fullkornspasta till. Men det är också väldigt gott på en salladsbädd eller helt utan nudlar och med ännu mer grönsaker i.
- 500 g vildsvinsfärs eller skinkfärs
- 2 msk rapsolja
- 2 msk ljus soja, t ex japansk
- 2 msk fisksås, gärna Tiparos
- 2 msk sambal badjak eller annan chilipasta
- finahckad röd chli efter behag
- 2 msk grovriven eller finhackad färsk ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk ljust muscovadosocker eller farinsocker
- 6 dl finstrimlad vitkål eller blandade grönsaker
- 3 dl frysta ärtor
- Till servering:
- 1 dl grovhackad koriander
- 3/4 dl nyrostade jordnötter
- 1 dl tärnad tomat eller ananas
- Limeklyftor
- Lite limezest (det yttersta skalet fint strimlat)
- 4 portioner nykokta nudlar, gärna fullkorn
- Se till att färsen inte är iskall. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Lägg ner färsen och bryn den. Dela den under tiden i mindre bitar.
- När färsen fått fin färg: Blanda ner soja, fisksås, sambal och ingefära. Stek vidare ett par minuter. Pressa ner vitlöken, blanda ner sockret och stek minst 10 minuter på låg värme tills färsen är fin och knaprig. Smaka av med chili och mer fisksås till lagom smak.
- Vänd ner kålen och fortsätt steka tills kålen precis mjuknat. Vänd ner ärtorna och låt dem bli genomvarma.
- Vid servering: Blanda ner nötter, tomater, nykokta nudlar och koriander. Servera med limeklyftor att pressa över.