I slutet av en långhelg brukar det bli rätt besvärligt med middagskreativiteten. Medan solen sakta sjönk bakom trädtopparna rafsade jag igenom kylskåp och skafferi för att se vad som fanns kvar. Ett halvt paket färska, starka chorizokorvar från grillningen, några paprikor med rynkor i pannan, en bit sidfläsk och… ja ett kuvert med saffran från julbaket. Det började likna paella, så det fick det bli. En snabbvariant.
Kycklingbuljong stod i kylen sedan jag kokte av ett skrov i veckan och grannen kunde bidra med lite svarta oliver.
Paella är vanlig söndagsmat i Spanien, men då kokas den förstås i nästan två timmar. En äkta Paella Valenciana kan innehålla både kyckling, kanin och sniglar, men namnet paella härstammar från det arabiska ordet för “överblivet” så jag skulle inte tro att vi diskvalificerat oss helt…
Drömde om en sensommarpaella med bondbönorna jag just petat ner i jorden. Vi får väl se om det blir jag eller duvorna som får dem till slut.
Paella med kikärter & fläsk
Receptmakare: anna billing
Portioner: 6
Tid: 30 min
- 2 gula lökar
- 2 gröna paprikor
- 1 röd paprika
- 3 vitlöksklyftor
- 250 g rimmat sidfläsk
- 200 g chorizokorv (eller annan stark god korv med paprika och vitlök)
- 4 dl långkornigt ris
- 6 dl kycklingbuljong
- 200 g kikärter på tetra
- 0.5 g saffran
- 2 tsk paprikapulver
- 1 litet knippe slätpersilja
- 1 näve (ca 100 g) svarta oliver
- olivolja till stekning
- salt och peppar efter smak
- Hacka lök och fräs den och vitlöken med olivolja i en tjockbottnad gryta.
- Skär korven och fläsket i bitar och låt fräsa med löken.
- Tillsätt ris, saffran och paprikapulver. Blanda ordentligt och häll sedan i buljongen. Låt koka upp och sedan småputtra under lock i cirka en kvart, tjugo minuter.
- Hacka paprikan och blanda i den, oliverna och kikärterna mot slutet av tillagningen.
- Hacka persiljan och strö över innan servering. Toppa med klyftor av citron (eller lime) som kan pressas över portionen i tallriken.
Kommentarer
5 svar till ”Söndagspaella”
Åh, vi kommer snart köra en nördartikel om paella. Men nu blev jag galet sugen redan nu. Varför krångla till det? Jag gillar lite fänkål och apelsinskal i min.
Hmm, här satt en matimbecill och trodde att man var tvungen att ha räkor och kyckling i sin paella- gillar inte det… ;-)
Vad skönt att man slipper det då och vad gott det plötligt låter med paella. Och restförslag behöver man ju alltid, vid sidan om slitna frittator och tortillas.
Jag lagade paella åt nästan 80 personer till min mammas begravning. Funkade bra som bortträngning, men efter det har jag undvikit paella under några år. Nu är det plötsligt riktigt gott igen :-) Nästa gång, om jag planerar inköpen, ska jag använda ett mer robust ris.
Ja, det blir lite olyckligt när det blir för mycket minnen kring en viss maträtt…
Bra att planera inköpen, men då fösvinner ju reststatusen… Jag minns från min ungdom hur jag såg fram emot restrensning i kylskåpet. Mamma lyckades göra det bättre än vad det varit från början ofta.
Många rätter som vi åt när jag var liten minns jag som festmåltider, och det var de ju också på sitt lite exotiska vis. Först långt senare insåg jag att alla kök har sina varianter på pyttipannor, även Valencia.