Vad du vill ha är en form av senmedeltida avlatsbrev som gör nävens upprepade svirlande i påskägget ogjorda. Vad du får är en slät grönsakssoppa.
Soppa med kokos och palsternacka
Receptmakare: Lotta lundgren
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
- 3 palsternackor
- 1 stor purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 burk kokosmjölk
- 2 lime
- 1/2 tumme ingefära
- Skala palsternackorna och skär i bitar tillsammans med ansad och sköljd purjolök. Skiva vitlöken.
- Lägg allt i stor kastrull, häll på vatten så att det täcks, i med buljongtärningar och koka grönsakerna mjuka under lock.
- Mixa grönsaker och kokvatten till slät soppa. Tillsätt kokosmjölken. Späd med vatten till önskad konsistens.
- Tvätta limen väl och raspa av det yttersta gröna på skalet (zesten). Skala ingefäran och riv, pressa ur saften och kasta bort resten. Tillsätt zest och ingefärsjuice till soppan och smaka av med pressad lime, salt och peppar.
- Tips: Du kan också ta bort en buljongtärning och smaka av med asiatisk fisksås. Wasabi eller finhackad grön chili för den som vill ha mer smak.
Kommentarer
22 svar till ”Soppa med kokos och palsternacka”
“Skala ingefäran och riv, pressa ur saften och kasta bort _saften_. Tillsätt zest och _ingefärsjuice_”
Jag är förvirrad. Vilket ska jag kasta?
Älskar din blogg föresten : )
Hoppsan stjärtsan, ibland går det undan. Det är det torra fiberknyttet som blir kvar i näven när du pressat ingefäran som du ska kasta. Det andra ska du äta. Tack för allt!
Oh-det här ska lagas. Behöver nya palsternacksrecept. Tack och bock! Du gör alltid så fina recept och beskriver dem underbart
Blir det inte sött med palsternacka, rotpersilja passar ju ofta bättre i soppor och grytor.
Det är upp till var och en att avgöra. Det går säkert bra med båda.
Det är väl Lotta som har beställt 50kg steriliserat fläsk?
Lagade detta ikväll – fräscht, lätt (i dubbbel bemärkelse) och väldigt gott. Kände mig äventyrslysten och hade ner en tesked Sambal Oelek mot slutet, för att ge soppan mer riv. Tack för bloggen!
“Vad du vill ha är en form av senmedeltida avlatsbrev som gör nävens upprepade svirlande i påskägget ogjorda.”
Formuleringsiver är kul, men det är ännu roligare om den har något samband med ämnet. Annars blir det bara väldigt bajsnödigt.
Re Sture: var lite snällare i din kommentar, tack. Vi som läser
här förstår precis vad hon menar och uppskattar hennes stil, förstår du.
Kokos och palsternacka är ett äktenskap instiftat i himmelen. Och idioter och nätanonymitet är ett äktenskap instiftat i helvetet.
Vilket spännande recept! Härligt oortodox mix mellan asien och ursvenskt – underbart! Måste jag pröva! Gillar över huvud taget soppor, enkla eller with a twist. Skriver själv på http://www.katinkaskitchen.com – där man kan inspireras av råvaror och recept sedan helt nyligen. Med vänliga matglada hälsningar Katinka.
Helt underbar soppa! Hade i thailändsk räkpasta som jag lät fräsa tillsammans med charlotten- och vitlöken och tillsatte lite rotselleri jag hade kvar sedan igår. I övrigt följde jag receptet minutiöst ;) Jag blir själv så sugen på att blogga om mina mateskapader, men vet inte riktigt hur tiden ska räcka till med heltidsarbete, studier, en stor familj osv. Hur som helst är det alltid ett nöje att läsa dina inlägg i bloggen!
Älsklingsfru
Men Magnus C, det är klart du ska blogga! Jag startade Hemmafrun som ett sätt att komma ihåg lyckade (och mindre lyckade) matexperiment. Det är det bästa påhitt jag någonsin förverkligat. Gört.
Jag för “analog dagbok” över mina mat- och bakexperiment, kanske skulle vara i någons intresse att ta del av det. Som heltidsarbetande tvåbarnspappa med ett stort intresse i bra mat känns det viktigt att planera, planera och planera för att god och vällagad mat ska stå på bordet varje dag. Att storhandla och skriva veckomatsedel, göra matlådor, baka och läsa om mat är rekreation och ett måste i min vardag. Vad tror du, skulle det kunna funka i bloggform?
Det bestämmer inte jag utan du. Det är det som är det fina, att man får göra på sitt eget sätt. Men det är klart att det funkar.
Roligt med en duktig panel.
Vi ska gifta oss i Borgs kyrka i Norrköpng
Dont bother me
Hej Lotta!
Jag äääälskar Dina soppor!!!
Din rostade Pumpasoppa tycker jag är fantastisk, den har jag lagat ungefär 700 ganger, och denna soppa är även den helt vansinnigt god!
Bor i Tyskland och här verkar folk tyvärr inte riktigt veta vad man ska ha palsternackor till, men nu har jag visat dom!!!
Hahaha, vad härligt att höra! Soppa är så BRA, och släta soppor blir alltid goda. Men prova min ribollita också! Den är nästan min favorit.
Fåse, Jag älskar Lotta men jag är nybörjare så hur är det man gör?
Gud vad gott det ser ut! Måste jag definitivt testa att göra! :)